Najbolje fotografije na Balkan Photo Award: Stižu prijave iz čitave regije, Španije, Francuske...

Radiosarajevo.ba
Najbolje fotografije na Balkan Photo Award: Stižu prijave iz čitave regije, Španije, Francuske...

Festival Fotografija godine Bosne i Hercegovine koji posljednjih pet godina organizira portal Fotografija.ba ove godine će se održati pod nazivom Balkan Photo Festival, a okupit će veliki broj profesionalaca ne samo iz BiH nego i šire.

Organizacioni tim Balkan Photo Festivala i ove godine je odabrao žiri koji će dodijeliti Balkan Photo Award za 2015. godinu u šest kategorija: Priroda i okoliš, Svakodnevni život, Vijesti i događaji, Portret, Reportaža i Kreativna fotografija.

Direktor festivala Haris Čalkić u razgovoru za Anadolu Agency (AA) pojašnjava da su nakon pet godina festivala Fotografija godine BiH ove šeste promijenili naziv u Balkan Photo Festival, a nagrada je ponijela ime Balkan Photo Award.

"Razlog zbog kojeg smo se odlučili na to jeste to što je Festival oduvijek bio regionalni, međutim, ljude je znao zbunjivati taj naziv Fotografija godine BiH. Htjeli smo damo taj regionalni značaj jer imamo dosta partnera iz Beograda, Zagreba i cijele regije pa smo samim tim uveli i neke promjene i u takmičenju i  odabiru članova žirija. Ako pogledamo listu članova žirija to su zemlje Balkana pa i Turska. Imamo Bugarsku, Rumuniju, Albaniju, Srbiju, Crnu Goru, BiH, sve ono što je na Balkanu", pojasnio je Čalkić.

U saradnji savodećom bh. programerskom kompanijom AtlantBH razvijen je poseban sistem aplikacije/žiriranja za potrebe Festivala. Sve fotografije koje se uploaduju su zaštićene i članovi žirija vide samo fotografije i opis bez da znaju ko je autor fotografije.

Druga etapa žiriranja je novitet uveden ove godine, a sastoji se u tome da žiri za sve fotografije glasa sa DA ili NE, a da bi fotografija prošla u drugi krug potrebno je da ima natpolovičnu većinu glasova DA.

Nakon toga, slijedi treća etapa u kojoj se sve fotografije ocjenjuju u tri kategorije sa ocjenama od 1-10 (poruka/ideja, tehnička realizacija i kompozicija/likovnost). Nakon toga se dobije 60 odabranih fotografija te pobjedničke fotografije, a u slučaju izjednačenog rezultata odlučuje predsjednik žirija te piše objašnjena za pobjedničke fotografije.

Ovogodišnji žiri čini 12 članova: Paul Lowe (predsjednik žirija), Amel Emrić, Stoyan Nenov, Ivana Tomanović, Jože Suhadolnik, Jetmir Idrizi, Duško Miljanić, Yannis Kontos, Osman Orsal, Iva Prosoli, Petrut Calinescu i Žarko Ivanov.

"Nadamo se da ćemo uspjeti, kroz ovu tranziciju, da okupimo još više profesionalaca, ne samo iz strogog susjedstva nego i malo šire. Za sada, osim zemalja regiona, imamo prijave i iz Španije, Francuske... Festival je otvoren za sve i imamo veći broj prijava nego što smo imali prošle godine. Trenutno imamo više od 200 prijava koje su otvorene sve do 5. januara. Očekujemo još barem toliko što znači da bismo mogli imati oko 400 prijava što je ogromna konkurencija", naglasio je Čalkić.

Mišljenja je da će izložba ove godine biti na višem nivou u odnosu na prethodne godine. Do sada su na izložbi, prema Čalkićevim riječima, uglavnom bili ljudi iz BiH, Srbije, Hrvatske i eventualno Slovenije.

"Prijavi se 200, a nakon te neke diskvalifikacije, ostane nekih 150 ljudi. Međutim, ovo sada je pravi potez jer širimo scenu i podižemo kvalitet izložbe", pojasnio je on.

Festival se ove godine održava na tri lokacije, a dodjela nagrada će biti 29. januara u Vijećnici. Program Festivala uključuje čitav niz predavanja, radionica i gostujućih izložbi. Imaju, Čelkić poručuje, ove godine i rekordan broj radionica.

Nagradni fond iznosi preko 12.000 KM, a grand prix nagrada je fotoaparat Canon EOS 5DS R, a osim grand prix nagrade bit će podijeljeno pet fotoaparata Canon EOS M10 objektivom 15-45mm.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije