Najavljujemo: Mediteran film festival u Širokom Brijegu

Radiosarajevo.ba
Najavljujemo: Mediteran film festival u Širokom Brijegu


Mediteran film festival (MFF) u Širokom Brijegu, u okviru kojeg publika ima priliku vidjeti najbolja dokumentarna ostvarenja, održat će se po jedanaesti put od 1. do 4. septembra. Prijavljeno 246 dokumentaraca iz sedam zemalja

Nezvanično, festival počinje već 29. avgusta, objašnjava direktor festivala Tomislav Topić za Nezavisne novine , s obzirom da će manifestacija imati tri dana pretprograma tokom kojeg će biti prikaznao šest svjetskih dokumentarnih hitova, dobitnika "Oscara", a koji su prikazani i na najznačajnijim filmskim festivalima A kategorije.

"Ove godine je na naš natječaj pristiglo najviše filmova do sada, čak 246 dokumentarnih ostvarenja iz BiH, Španije, Italije, Izraela, Grčke, Francuske i Hrvatske. Selektor Damir Čučić već je odabrao veći broj filmova koji će se takmičiti za nagrade, ali još nemamo konačan odabir, pa zbog toga ne želimo objavljivati naslove filmova. Ono što je sigurno je da će u takmičarskoj konkurenciji biti prikazano 25 filmova iz sedam zemalja svijeta", rekao je Topić za Nezavisne.

Istaknuo je kako će mimo glavnog programa biti prikazana retrospektiva dokumentarnih filmova bh. režisera Vlatka Filipovića, te da će biti prikazan i prvi dokumentarni film koji je uradila domaća ekipa iz Širokog Brijega.

"Film nosi naslov 'Let iznad minskog polja'. Za nas je značajno, jer to je prvi naš film i time je konačno uspostavljena produkcija u Širokom Brijegu", rekao je Topić.

Dodaje da će u okviru ovogodišnjeg 11. Mediteran film festivala u Širokom Brijegu biti prikazano ukupno 40 dokumentarnih filmova i da je uglavnom rječ o dugometražnim filmskim ostvarenjima.

Topić naglašava da su u žiriju, koji će odlučivati o najboljim dokumentarcima: Rada Šešić, Elma Tataragić i Iptisan Marana, prošlogodišnja pobjednica Mediteran film festivala u Širokom Brijegu, čiji je film "Lady Kul El-Arab" osvojio Grand Prix.

Organizatori najavljuju i prateći program, od čega treba istaći koncert Gorana Bareta i Majki

Opširnije o Festivalu informirajte se na njihovoj zvaničnoj web stranici

nezavisne.com/radiosarajevo.ba
"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije