Najavljujemo: Izložba '6 u 1' od srijede u Umjetničkoj galeriji

Radiosarajevo.ba
Najavljujemo: Izložba '6 u 1' od srijede u Umjetničkoj galeriji
Kustosice izložbe

Zanimljiva izložba "6 u 1" trajat će od 15. do 22. decembra u Umjetničkoj galeriji BiH.

Koncept je zasnovao umjetnik Saša Bukvić, a izložba obuhvaća različite segmente umjetničkog djelovanja.

Za RadioSarajevo Bukvić govori kako je nastala ideja: "Jednom prilikom sam u Umjetničkoj galeriji prisustvovao prezentaciji koju je sačinilo šest studentica postdiplomskog studija historije umjetnosti. Zaista su vrhunski uradile taj posao, a meni je na pamet pala ideja da bi se njihovo postojanje trebalo predstaviti i široj publici. Umjetnička galerija BiH je imala slobodni sedmodnevni termin koji nam je ustupila.

Projekat je koncipiran tako da svaka od šest historičarki umjetnosti predstavi po jednog mladog bh. umjetnika. Naš cilj je da se obrati pažnja na profesiju historičara umjetnosti, jer se radi o deficitarnom zanimanju. U medijima, npr. ne postoji likovna kritika. Postdiplomski studij historije umjetnosti otvoren je prije nekoliko godina na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, a ovih šest sjajnih historičarki diplomiralo je književnost."

Slučajno ili namjerno, odabrano je šest umjetnika koji se izražavaju u različitom mediju. Tako se na jednoj izložbi susreću skulptura, grafika, fotografija, arhitektura, print i slikarstvo/kaligrafija.

Otvaranje izložbe planirano je za srijedu 15. decembar u 19,00 a uvodna riječ pripada Nermini Zildžo.

Šest historičarki umjetnosti su Dijana Čustović, Aida Hajro, Leila Kulenović, Merima Memić, Aida Salketić i Aida Smailbegović, koje će predstaviti radove ovih umjetnika/umjetnica:

Lejla Ćehajić - skulptura
Eldin Hasanagić – fotografija
Dženita Huseinović - grafika
Adela Jušić – print
Emir Ramović – arhitektura
Meliha Teparić – slikarstvo/kaligrafija

Izložba će biti otvorena do 22. decembra.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije