Najava izložbe "Oteta zemlja" Džeke Hodžića

1
Radiosarajevo.ba
Najava izložbe "Oteta zemlja" Džeke Hodžića
FOTO: Društvene mreže / Izložba "Oteta zemlja"

U Sarajevu će 4. aprila 2024. godine u 11:55 sati u Galeriji "Roman Petrović" (Maršala Tita 54) biti upriličeno otvorenje izložbe "Oteta zemlja" akademskog slikara Džeke Hodžića.

Na izložbi će biti predstavljeno oko 30 radova novonastalog ciklusa, u tehnici ulja na platnu ili kartonu, zatim kolažu i asemblažu, te jedan skulptorski objekat. Zastupljeni radovi predstavljaju Hodžićevu interpretaciju historijskih dešavanja u širem vremenskom rasponu od koloniziranja Amerika, Australije, Afrike, Indije, kao i stradanja za vrijeme totalitarnih režima, do najrecentnijih ratnih dešavanja u Ukrajini i Gazi.

Faruk Dizdarević, književnik i historičar kulture, o Hodžićevom novom ciklusu između ostalog je napisao: "Sa obiljem simbolike i izuzetnim likovno-pripovijednim okvirom autor simbolično/ metaforično osvjetljava neke puteve zločina kroz ljudsku historiju. (...) Sam naslov ovoga ciklusa je svojevrsni rezime (tih) tamnih stranica ljudske istorije. Ova događanja su koliko iskonska toliko i aktuelna, koliko implicitna toliko su i eksplicitna. Hodžićevo djelo ostavlja ta pitanja otvorenim. U isti mah poziva da ona budu propitana, razmatrana i razotkrivena u cijeloj njihovoj složenosti." 

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Djela spadaju u domen angažovane umjetnosti, budući da autor ovim ciklusom snažno i direktno reaguje kako na ranije tako i na trenutne društveno-političke okolnosti u svijetu, te sagledava i kritički propituje njihove posljedice.

U vlastitom osvrtu povodom ove izložbe Džeko Hodžić obrazlaže svoje motive za pripremu ciklusa simboličnog naziva "Oteta zemlja". Prisjećajući se ličnih iskustava i poistovjećujući patnju vlastitog naroda s patnjom mnogih koji su je kroz povijest, ili je danas proživljavaju, umjetnik je osjetio potrebu da osjećanja gnjeva i nemoći, akumulirana uslijed silnih nepravednih pojava u svijetu iskaže na polju likovnosti, vjerujući da će publika u njegovom djelu prepoznati univerzalne vrijednosti kojima teži.

Danas se obilježava Svjetski dan teatra: 'Umjetnost je mir'

Danas se obilježava Svjetski dan teatra: 'Umjetnost je mir'

Sarajevska publika izložbu će moći pogledati do 21. aprila, svakim danom osim nedjelje u terminu od 10 do 18 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije