Na Trgu oslobođenja izložba 'Srebrenički tabut'

Radiosarajevo.ba
Na Trgu oslobođenja izložba 'Srebrenički tabut'
Foto: Tarik Samarah

Danas će u Sarajevu na Trgu Oslobođenja – Alija Izetbegović od 11 sati biti otvorena jednodnevna izložba Srebrenički tabut.

Izložbu je pripremio Arhiv Federacije BiH, koji se na ovaj uključuje simbolički u obilježavanje petnaeste godišnjice genocida u Srebrenici. Iz Arhiva pozivaju sve građane Sarajeva da posjete izložbu i na taj način odaju poštu žrtvama genocida.

Ukoliko bi došlo do kiše, izložba bi bila premještana u aulu Željezničke stanice, a otvaranje bi tada počelo u 12 sati.

Izložba je posvećena narodu Srebrenice i svim žrtvama genocida, a direktor Arhiva BiH Ademir Jerković tim povodom pozvao je građanstvo da pogleda te fotografije užasa kako nikad ne bi zaboravili Srebrenicu.

"Pozivamo vas da vašu djecu naučite šta je bilo u Srebrenici, da ih vodite na to stratište, na to mjesto gdje je grob do groba, mezar do mezara. Vodite ih tamo na čas historije. Učite ih, nemojte i ne dajte da djeca zaborave. I učite ih da na svoju djecu, a oni na svoje potomke, prenesu ovu potresnu istinu o genocidu u Srebrenici", kazao je Jerković, prenosi Fena.

Izložbu je priredio arhivista u Arhivu FBiH Edis Mesihović, a sadrži tekst na bosanskom, engleskom i arapskom jeziku. Izložba je jednodnevna, a planirano je da u narednom periodu bude postavljena i u mnogim gradovima širom BiH.

U okviru otvaranja izložbe glumac Muharem Osmić govorio je ulomak iz romana Meše Selimovića "Derviš i smrt".

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije