Na SFF-u ćemo gledati pobjednike Berlinalea

Radiosarajevo.ba
Na SFF-u ćemo gledati pobjednike Berlinalea


Pobjednici 60. Berlinalea u programu ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala
Sarajevo Film Festival sa velikim zadovoljstvom najavljuje prikazivanje filmova Honey (Med) Semiha Kaplanoglua, dobitnika Zlatnog medvjeda i If I Want To Whistle, I Whistle (Ako mi se zviždi, zviždat ću) Florina Serbana, dobitnika Srebrenog medvjeda ovogodišnjeg Berlinalea, u programu Open Air.

Uvrštavanje upravo ova dva filma u ovogodišnji program Open Air, za Sarajevo Film Festival ima poseban značaj zbog činjenice da su svoj put ka uspjehu oba ostvarenja započela upravo na koprodukcijskom marketu SFF-a CineLinku.

Film Med bio je uvršten u selekciju CineLink 2008. godine. A ovom višestruko nagrađivanom turskom reditelju, jednoglasnom odlukom žirija 60. Berlinalea dodijeljen je Zlatni medvjed, te nagrada Nezavisnog ekumenskog žirija.

Nakon Mlijeka i Jajeta, koje je publika SFF-a imala je priliku da pogleda, Med je posljednji dio Kaplanogluove filmske trilogije. Film je jednostavan, autentičan pristup ljudskoj duši. Priču o dječaku koji odlazi u šumu pronaći svojeg nestalog oca publici Open Aira predstavit će reditelj Kaplanoglu i glavna glumica Tulin Ozen.

http://www.youtube.com/watch?v=WH9-dyrqud8

Projekat Ako mi se zviždi, zviždat ću, kako je sam reditelj Florin Serban naglasio, upravo zahvaljući radionicama CineLinka skrenuo je pažnju na sebe. 2009. godine na zvaničnoj ceremoniji dodjele nagrada 15. Sarajevo Film Festivala filmu Ako mi se zviždi, zviždat ću dodijeljena je CineLink Work in Progress nagrada u postprodukcijskim uslugama u vrijednosti od 80.000 EUR, berlinske kompanije Post Republic. Riječ je o debitantskom ostvarenju mladog rumunskog reditelja koje je na festivalu u Berlinu okrunjeno nagradama Srebreni medvjed i Alfred Bauer koja se dodjeljuje inovativnom filmu.

http://www.youtube.com/watch?v=woP1nxKMwq0

Kompleksnu zatvorsku dramu o Silviu, mladom delinkventu, koji u očajnom pokušaju da zadrži svoju porodicu na okupu otima socijalnu radnicu i drži školu pod opsadom, sarajevskoj publici na Open Airu predstavit će reditelj Florin Serban, te glumci Ada Condeescu i George Pistereanu.

Trijumf projekata CineLinka na 60. Berlinaleu još je jedna potvrda kvaliteta regionalnog filma i uspješnosti projekta CineLink koji prepoznaje takve projekte još u njihovom začeću. Publika Sarajevo Film Festivala već je prepoznala i prihvatila opredjeljenje SFF-a da dio Open Air programa rezervira upravo za kvalitetne art house filmove koji dolaze iz regiona.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije