Na putu u nepoznato

Radiosarajevo.ba
Na putu u nepoznato

Knjiga "Na putu u nepoznato", autora Saudina Bećirevića bit će predstavljena u nedjelju, 4. aprila, u okviru "Modula memorije", koji organiziraju izdavač knjige Udruženje Urban i Međunarodni teatarski festival MESS, javila je Fena.

Vezano: Modul memorije

Iz Udruženja Urban navode da će knjigu, u Domu Oružanih snaga BiH, predstaviti Jovan Divjak, Rasim Duraković, Jasminko Halilović i Nihad Kreševljaković. Odlomke iz knjige čitat će glumac Izudin Bajrović.

Knjiga "Na putu u nepoznato", autora Saudina Bećirevića predstavlja nastavak knjige "Bore oko očiju". Te dvije knjige zajedno čine cjelinu "Dnevnik bosanskog vojnika".

Počeo na blogu

Naime, Bećirević je u ratu redovno vodio dnevnik u koji je zapisivao sve što se dešavalo oko njega. Pažljivo bilježeći svaki detalj Bećirević je stvorio jedinstveno svjedočanstvo o ratu u BiH iz ugla običnog mladog čovjeka koji nije birao sudbinu koja ga je zadesila.

Rat je izabrao njega, a u toj ulozi Bećirević se snalazio između ostalog tako što se povjeravao dnevniku. Deset godina poslije suočio se sa svojom pričom i odlučio je podijeliti s drugima.

Počelo je na blogu 2005. godine. Novi blog "Bore oko očiju" za kratko vrijeme postao je dominantan na bh. blogerskoj sceni, a do danas je zabilježio više od 800.000 posjeta po čemu je i dalje, kako piše Fena, najposjećeniji blog u BiH.

Prvi dio dnevnika Bećirević je objavio 2007. u knjizi "Bore oko očiju". Knjiga je postala čitalački hit i danas je jedna od najtraženijih knjiga u BiH.

Autor te knjige iznenada je, u novembru 2009., preminuo u 36. godini. Do smrti je uspio završiti drugu knjigu koja sadrži priče iz drugog dijela rata, ali i nekoliko poratnih priča.

Drugoj knjizi dao je naziv "Na putu u nepoznato". U njoj je opisan ratni put Saudina Bećirevića i njegovih drugova od oktobra 1993. do kraja rata.

Knjiga sadrži i potresne ispovjesti borca iz prvih poslijeratnih mjeseci. Ponižavanja na ulici, na šalterima, glad, siromaštvo... samo to je ostalo od lažnih obećanja.

Bećirević je u drugom dijelu rata prošao mnoga bh. ratišta, a general Jovan Divjak u recenziji ističe "Dok sam čitao "Dnevnik bosanskog vojnika", koji je koloplet stvarnog života i onog iz snova, uživeo sam se u potpunosti u Pospankov lik jer sam pohodio mnoge položaje i kote na ivici odbrane Sarajeva i one koje su vodile do Tarčina, Fojnice, Visokog, Breze, Vareša, kao da sam išao stopama prokislih, smrznutih i gladnih Pospankovih drugova. Tako da su likovi i događaji u knjizi više nego autentični, kao da živi likovi svedoče o herojstvu i moralu, ali i kukavičluku i nemoralu."

O djelu...

Historičar Nihad Kreševljaković u recenziji ističe "Publiciranjem nastavka Saudinovih zapisa i njihovim uobličavanjem u cjelinu, dobili smo djelo iz koga će buduće generacije moći crpiti znanja o historiji običnih ljudi, kakvih je, po Saudinovim rječima, bilo na hiljade.

Oni su u okolnostima u kojima su se našli bili primorani da postanu ratnici koji se bore za vlastiti život i opstanak zemlje koju nedvojbeno vole.

Ova knjiga ima mnoštvo vrijednosti i nju mogu čitati svi, od historičara, antropologa, umjetnika do onih koji su jednostavno željni uzbudljive literature.

Za Bosance je ona ipak posebna i spada u one knjige koje bi se trebale nalaziti u kućnim bibliotekama poput vodiča za naše vlastite puteve ka nepoznatom..."

Izdavač knjige i organizator projekta Jasminko Halilović ističe: "Saudin Bećirević ostavio je bez sumnje iza sebe najvrednije svjedočanstvo o ratu u BiH. Njegovo svjedočanstvo još je vrednije ako se uzme u obzir da je u rat ušao sa osamnaest godina. Radi se dakle o iskrenim zapisima golobradog mladića, zamalo dječaka, koji je časno i odano služio domovini do posljednjeg dana rata."

Knjiga je ilustrovana fotografijama najznačajnijeg fotografskog kroničara opsade Sarajeva Milomira Kovačevića Strašnog.

Povodom te knjige otvorena je i web stranica www.dnevnikbosanskogvojnika.com koja će se baviti daljom promocijom ovog antiratnog djela.

Na XXII Međunarodnom sajmu knjige i učila u Sarajevu od 21. do 26. aprila bit će izloženi originalni dnevnici Saudina Bećirevića. Izdavač i organizator projekta je Udruženje Urban

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije