Novo Sarajevo / Na Ledenoj čaroliji postavljena izložba "Sarajevo 1878 - 1918"

11. 01. 2018. u 13:16:00 Fena

Shares: 0

U okviru manifestacije "Ledena čarolija" u organizaciji Općine Novo Sarajevo danas je postavljena izložba Muzeja Sarajeva pod nazivom "Sarajevo 1878-1918" koja će trajati do 13. januara.

Kustos Muzeja Sarajevo Muamer Šehović kazao je da je izložbom predstavljeno 40 godina austrougarske vladavine u Sarajevu.

"Slike predstavljaju prikaz života u Sarajevu, prijelaz iz osmanskog u austrougarsko doba, te političke prilike koje su dovele do promjena na svim poljima - političkom, ekonomskom, privrednom, kulturnom", rekao je Šehović.

Naglasio je da je Austro-Ugarska tokom vladavine na poseban način oblikovala i višestruko dala pečat svakodnevnom životu i historiji, kazavši da je Sarajevo ubrzo od šehera postalo europski grad, temeljno mijenjajući svoj arhitektonski, privredni, društveno-politički i kulturni izgled.

"Početak kraja ovog historijskog perioda je atentat na nadvojvodu Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju te početak Prvog svjetskog rata koji je trajao od 1914. do 1918. godine. Najbolji pokazatelj toga vremena su brojni stambeno-komunalni objekti, industrijski pogoni, zdravstvene, kulturne i vjerske institucije", kazao je Šehović.

Svi posjetitelji Ledene čarolije Općine Novo Sarajevo imat će priliku obići izložbu Sarajevo 1878-1918 na otvorenom i uz pojašnjenje kustosa muzeja saznati više o tom periodu koji je na poseban način obilježio historiju grada Sarajeva.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA