Na dan izricanja presude Karadžiću na policama Buybooka naći će se 'Krvnikov trag'

Radiosarajevo.ba
Na dan izricanja presude Karadžiću na policama Buybooka naći će se 'Krvnikov trag'

Na dan izricanja presude Radovanu Karadžiću u Hagu, 24. marta 2016, na policama izdavačko-knjižarske kuće Buybook pojavit će se dugo iščekivana knjiga britanskog urednika i novinara Juliana Borgera: Krvnikov trag – uzbudljiva, neispričana priča o Međunarodnom krivičnom tribunalu za bivšu Jugoslaviju i o tome kako su počinioci ratnih zločina na Balkanu pohvatani u najuspješnijem lovu na čovjeka u historiji.

Krvnikov trag je uzbudljivo ispričana hronika traganja i hvatanja balkanskih ratnih zločinaca optuženih od Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju u Hagu. Borger pripovijeda kako su Radovan Karadžić i Ratko Mladić – kojima se sada sudi u Hagu – konačno pronađeni i opisuje intrigantnu priču o hapšenju Slobodana Miloševića, predsjednika Jugoslavije i prvog šefa države kojem je suđeno pred nekim međunarodnim tribunalom za zločine počinjene u ratu. Na osnovu intervjua s bivšim pripadnicima specijalnih snaga, obavještajcima i istražiteljima iz desetak zemalja – od kojih je većina prvi put progovorila o svom angažmanu – knjiga rekonstruira četrnaest godina dugi lov na ljude koji je bio proveden skoro u potpunoj tajnosti.

Nakon što je podigao optužnice protiv najgorih ratnih zločinaca u Evropi nakon nacističke ere, Haški tribunal je na koncu uspio uhvatiti svakog od 161 osumnjičenog sa svoje liste, što predstavlja nezapamćen uspjeh u političkoj i vojnoj historiji svijeta.

Knjiga Krvnikov trag u prevodu Senade Kreso, uvrštena je u Buybookovu
biblioteku Memorija i od četvrtka je u prodaji u Buybooku po cijeni od 25 KM, a ubrzo će se moći naći i u knjižarama širom BiH.

Julian Borger diplomatski je urednik lista The Guardian. Izvještavao je o ratu u Bosni za BBC i Guardian, a potom se 1999. godine vratio na Balkan da izvještava o sukobu na Kosovu. Bio je dopisnik Guardiana s Bliskog istoka i šef njegovog dopisništva u Washingtonu. Borger je bio član tima Guardiana koji je 2014. dobio Pulitzerovu nagradu za seriju članaka o masovnom nadziranju građana poznatih kao Snowdenovi dokumenti. Bio je i u timu nagrađenom Medaljom za istraživačko novinarstvo 2013. godine i Specijalnom nagradom Paul Foot za istraživačko novinarstvo u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Upečatljiva priča koja se teško ostavlja iz ruku... Dobro organiziran i duboko
istražen rad, koji na vješt način opisuje rat na Balkanu, zločince, krivični sud i njegovu baštinu.

Kirkus Reviews

"Prepuna uzbudljivih detalja i često nalik na istinit špijunski roman… knjiga koja fascinira."
                                                                                                Library Journal

"Julian Borger je 'otključao' skrivene priče o jednom historijskom lovu na ljude. Ova knjiga vas katapultira kroz dvije decenije političkih intriga, obmana, nepredvidljivih vođa, obavještajnih službi koje se međusobno natječu, loše izvedenih operacija u kojima bjegunci ginu, kao i o nizu uspješnih hapšenja na pustim seoskima putevima i u uspavanim selima, u pregrijanim stanovima punim oružja, i o iznenadnom prepadu i hapšenju bjegunca u jednom španskom restoranu,  koji pritom nije stigao ispiti ni gutljaj vina. Borger pokazuje kolika je vrijednost tribunala i onih koji su mu na prag izručili osobe koje predstavljaju samo utjelovljenje zla."

                                                                                                  David Scheffer

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije