Muzikološko društvo FBiH proslavilo 20 godina postojanja

Radiosarajevo.ba
Muzikološko društvo FBiH proslavilo 20 godina postojanja
Koncertom djela Ivana Čavlovića i dodjelom zahvalnica uvaženim pojedincima i institucijama, u Sarajevu obilježen je jubilej - 20 godina Muzikološkog društva Federacije Bosne i Hercegovine.

Jedno od prvih poslijeratnih strukovno-naučnih udruženja nastalo je na inicijativu profesora s Muzičke akademije u Sarajevu Ivana Čavlovića, u suradnji s profesorima Vinkom Krajtmajerom i Selmom Ferović.

Od tada u svojim redovima okupljaju naučnike i teoretičare koji se bave proučavanjem muzike.

Pokrenuli su međunarodni simpozij Muzika u društvu, koji danas predstavlja centralni muzikološki događaj u regiji, a doživio je već deset izdanja.

U ovih 20 godina objavljeno je 40 brojeva stručnog časopisa Muzika.

muzikolosko_drustvo_fbih_jubilej_RSA7.jpg - undefined

Povodom jubileja, u prepunoj sali Muzičke akademije održan je koncert na kojem su izvedene kompozicije iz opusa Ivana Čavlovića, uz učešće renomiranih solista i Gudačkog orkestra MAS.

Podsjetimo, Muzikološko društvo Federacije Bosni i Hercegovine osnovano je u junu 1997. godine.

Društvo okuplja stručnjake iz muzičke nauke radi istraživanja muzičke prošlosti i sadašnjosti Bosne i Hercegovine, Balkana i svijeta.

Muzikološko društvo je prvo ovakve vrste u BiH. Njegove aktivnosti danas su integralni dio muzičkog života BiH, posebno kroz različite aspekte istraživanja u muzičkoj nauci. Društvo okuplja više od 64 člana i bazirano je na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. 

Društvo je relevantan faktor u istraživačkim aktivnostima domaće muzikologije, kao i hrvatske i srbijanske muzikologije, što je relativno jasno vidljivo kroz određene aspekte zajedničke saradnje, projekata, razmjene literature, učešća na muzikološkim skupovima itd.

Aktivnosti društva su podržane od strane domaće muzičke i kulturne javnosti.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije