Muzička i Glazbena škola u Mostaru održale zajednički koncert

Fena
Muzička i Glazbena škola u Mostaru održale zajednički koncert
FOTO: Fena / Muzička i Glazbena škola u Mostaru održale zajednički koncert

Zajednički koncert Muzičke škole I i II stupnja i Glazbene škole Ivana pl. Zajca Mostar održan je večeras ispred zgrade nekadašnje Muzičke škole na Trgu Musala, a tom prilikom je rečeno kako postoje uslovi za ujedinjenje ovih škola ali da je potreban mali politički napor kako bi se sve to i dovršilo.

Na zajedničkom koncertu nastupilo je preko pedeset učenika spomenutih škola, koji su na kraju izveli Beethovenovu "Odu radosti".

Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Bruce Berton istakao je uoči koncerta kako je ovo poseban događaj zato što govori o potencijalu koji BiH ima te o izazovu kao što je ujedinjavanje škola.

Međutim, kazao je Berton, potencijal ove zemlje se ne može ostvariti ako postoje političke prepreke.

"Misija dijeli mišljenje da ne postoje stvarna prepreka, osim političke, da se ovim učenicima omogući da pohađaju savremenu muzičku školu, a ujedinjena škola bi, također, značila učinkovitije korištenje ljudskih i finansijskih resursa", kazao je Berton.

Dodao je kako smatra da postoje uslovi za ujedinjenje ove škole, ali da je za sve to potreban mali politički napor.

Zahvalio je turskoj i hrvatskoj ambasadi, koje su, kako je kazao, doprinijele ovom projektu te apelirao na sve političke lidere, uključujući kantonalnu i gradsku upravu, da završe ovaj proces i da omoguće djeci da imaju kvalitetnu i modernu muzičku školu.

 Turski ambasador u BiH Haldun Koç ocijenio je kako je veoma važno održati multietničnost u Mostaru.

- Također mislimo da je obrazovanje veoma važno i za pomirenje i održivi mir i vjerujemo da će kulturne aktivnost stvoriti jednu sredinu koja će unaprijediti dijalog i dobre veze među ljudima – kazao je ambasador.

Po njegovim riječima, obnovljena Muzička škola okupit će mlade umjetnike oko univerzalnog jezika – muzike.

 Načelnik Odjela za društvene djelatnosti Grada Mostara Božo Ćorić podsjetio je sve nazočne da je Grad Mostar osnivač i vlasnik obje škole te da je njihova obveza da održe koncert na kraju školske godine kako bi se vidjeli rezultati njihovog rada.  

Naglasio je i kako Grad Mostar podržava ovaj zajednički koncert kao "umjetnički čin, vrijedan našeg divljenja".  

Po riječima ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK-a Rašida Hadžovića, svima je želja da se početkom školske 2020./2021, godine uđe u novu, rekonstruisanu zgradu Muzičke škole  i da djeca i nastavnici imaju kvalitetne uslove za rad.

Dodao je kako je Ministarstvo završilo zajednički nastavni plan i program te da se još samo čeka mišljenje Zavoda za školstvo.

"Po završetku tog koraka, trebalo bi krenuti u rekonstrukciju same zgrade", dodao je ministar.

 Izrazio je nadu kako ne bi trebalo biti problema ni oko preuzimanja osnivačkih prava, koje bi, po njegovim riječima, privremeno mogla preuzeti i Vlada HNK dok se ne formira Gradsko vijeće Mostara.

"Svima je nama cilj da imamo kvalitetne uslove, da naša djeca budu najbolja u regionu, a čvrsto vjerujem da će neko od ove djece biti i svjetski umjetnik poznatog glasa", poručio je ministar.

 Zajednički koncert mostarskih muzičkih škola organizirala je Misija OSCE-a u BiH, u saradnji s Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona i Gradom Mostarom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije