Muzička akademija: Sve u znaku Johna Cagea

Radiosarajevo.ba
Muzička akademija: Sve u znaku Johna Cagea
/ Pripreme za koncert; Foto: Damir Hajdarbašić, radiosarajevo.ba

Od pročelja zgrade Muzičke akademije, pa do kabineta u  zgradi - sve je danas posvećeno stogodišnjici rođenja poznatog američkog kompozitora i muzičkog revolucionara Johna Cagea.

Ovim se događajem Muzička akademija pridružila godini globalnog obilježavanja stoljeća od rođenja “novog proroka” muzičke umjetnosti.

Poseban događaj najavljen je za 20,00 kada će se u koncertnoj dvorani ove institucije održati izvođenje djela Johna Cagea.

Kako je za Radiosarajevo.ba izjavila Amila Ramović, umjetnička direktorica projekta, multimedijalna izložba posvećena Cageu privukla je značajan broj zainteresiranih, a otvorena je za građane do 22,00 u petak 1. februara.  Svi  zainteresirani pozivaju se da ovaj dan posvete studiranju Johna Cagea, bez obzira na svoje prethodno muzičko obrazovanje.

U našoj fotogaleriji pogledajte živopisni instrumentarij i scenografiju postavljenu za večerašnji koncert. Hodnici muzičke akademije danas su 'okićeni' partiturama Cageovih djela, a u kabinetima se projiciraju video klipovi njegovih kompozicija. 

John Cage je široj javnosti najpoznatiji po tome što je proširio područje u kojem se može poimati muzika i u njega aktivno uključio pojam tišine.

Iako se zbog njihove nekonvencionalne prezentacije tako uvijek i ne doimaju, djela Johna Miltona Cagea  (Los Angeles, 5. september 1912 – New York, 12. avgust 1992) polaze od činjenice da je muzika naizgled samo prostor za dokolicu i razbibrigu, te da postoji neka veća istina zbog koje je ipak skoro svaki čovjek muzici neodoljivo privučen i instinktivno predan.

Upravo u ovome i jeste poenta Cageovog muzičkog poslanstva koje nas uči o primordijalnim odlikama muzike kao sastavnog dijela života, protiveći se hijerarhiji i pijedestaliziranju umjetnosti. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije