Muzička akademija Sarajevo i Sarajevska filharmonija najavljuju: Mendelssohn, Ravel, Borodin...

2
V.A.Z.
Muzička akademija Sarajevo i Sarajevska filharmonija najavljuju: Mendelssohn, Ravel, Borodin...
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Ališer Sijarić

Dvije krovne institucije na polju muzičke umjetnosti u Bosni i Hercegovini intenzivirale su saradnju, te tim povodom najavljuju zajednički koncert.

U petak 13. januara 2023. održat će se svečani koncert na kojem će uz Sarajevsku filharmoniju nastupiti umjetnici pod okriljem Muzičke akademije Sarajevo

Ovim događajem dvije institucije započele su novu praksu, a to je da zajednički koncert održavaju dva puta godišnje, a ne samo jednom, kao što je to do sada bio slučaj. Tako je uz onaj redovni, junski termin, drugi koncert pozicioniran u zimu, uz namjeru da tako bude i u narednim sezonama, pojasnio je direktor Sarajevske filharmonije Vedran Tuce.

Nikšić: "Ukoliko uskratimo saglasnost Gavrankapetanoviću to bi bila vrsta prevare"

Nikšić: "Ukoliko uskratimo saglasnost Gavrankapetanoviću to bi bila vrsta prevare"

Koncert će započeti "Uvertirom Hebridi Op. 26" Felixa Mendelssohna, a kao dirigent orkestra predstavit će se Fuad Šetić, umjetnički saradnik na odsjeku Dirigovanje. 

Nakon uvertire, publika će imati priliku čuti rijetko ne tako često izvođeno djelo na koncertnim podijumima - "Koncert za klavir i orkestar u G-duru" čiji je autor Maurice Ravel. Ovo će biti prva izvedba ovog koncerta u Sarajevu, a kao solistica nastupit će pijanistica Dina Fejzić koja na Akademiji predaje na odsjeku za klavir. 

"Sam Ravel je za ovo djelo rekao da je to njegov prvi jazz koncert. Napisan je 1928. nakon autorovog boravka u SAD gdje je imao priliku čuti blues i gospel. Istovremeno, mogu se čuti i utjecaji tradicionalne muzike Baskije,s obzirom da je Ravelova majka bila Baskijka", rekao je Ališer Sijarić, dekan Muzičke akademije Sarajevo na konferenciji za medije ovim povodom.

Ravelov koncert dirigovart će Dario Vučić, jedan od profesora na odsjeku Dirgovanje.

Njegov kolega Emir Mejremić dirigovat će orkestrom u izvedbi "Simfonije broj 2, tzv. Herkulska" čiji je autor ruskli kompozitor Aleksandar Borodin. Kako je pojasnio dekan Sijarić, u ovoj simfoniji imamo priliku čuti jednog još uvijek nestasalog Borodina u djelu koje je možda nenamjerno zapostavljeno. 

"Muzička akademija i Sarajevska filharmonija doslovno nose scenu sarajevske umjeničke muzike. Članovi Filharmonije su bivši studenti Akademije, te brojni nastavnici koji svoje znanje prenose novim generacijama. Akademija je obrazovna baza za Filharmoniju, te mi je posebno drago da ćemo od sada imati priliku dva puta godišnje upriličiti koncert ovakve vrste. Za studente i mlade muzičare, ovo je prilika koju nije lako dobiti, a to jeste horizont obrazovanja", zaključio je Ališer Sijarić.  

Ulaznice za koncert mogu se kupiti na platformi Kupikartu.ba

Ališer Sijarić
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Ališer Sijarić

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije