Muzička akademija najavila spektakularnu proslavu 60-godišnjice (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Muzička akademija najavila spektakularnu proslavu 60-godišnjice (FOTO)
/ FOTO: Radiosarajevo.ba

Spektakl, makar za one koji razumiju i vole muzičku umjetnost, očekuje sarajevsku publiku u srijedu 20. maja.   

Riječ je o izvođenju Fantastične simfonije Hectora Berlioza, koju posljednjih mjeseci marljivo pripremaju studenti Muzičke akademije u Sarajevu. U orkestru će mjesta biti i za njihove profesore i neke gostujuće muzičare, no kompletan projekt predstavlja veliko dostignuće ove visokoškolske ustanove. 

Razlog za svečani koncert je proslava 60-godišnjice postojanja Muzičke akademije u Sarajevu, koja je osnovana 20. maja 1955. 

Koncert će se održati u srijedu 20. maja u 20:00 u dvorani Narodnog pozorišta u Sarajevu. 

Ovo Berliozovo djelo do sada je u Sarajevu izvođeno nekoliko puta, a muzička publika s dobrim sjećanjem pamti izvedbu 1971. kada je dirigirao Radivoje Spasić, te 1981. pod dirigentskom palicom Berislava Skenderovića. 

Ovaj put, za dirigentskim pultom naći će se Ognjen Bomoštar, profesor dirigiranja s Muzičke akademije. 

Na konferenciji za novinare koja je danas upriličena u Narodnom pozorištu u Sarajevu, dekan Muzičke akademije Ivan Čavlović istaknuo je kako se program obilježavanja jubileja proteže kroz cijelu akademsku godinu, ali da je za srijedu predviđena centralna svečanost. 

Toga dana održat će se i svečana sjednica Nastavničkog vijeća s gostima iz svih visokoškolskih ustanova iz regije s kojima Muzička akademija izuzetno dobro surađuje. Očekuje se da će se toga dana obnoviti i protokol o suradnji među akademijama, što je ključno za umjetnički razvoj svake od njih. 

Čavlović je skrenuo pažnju i na predstojeće događaje u sklopu jubileja: 27. maja u Crkvi sv. Ante na Bistriku bit će izvedena Pucellova Didona i Enej, a 4. juna koncert u suradnji sa Sarajevskom filharmonijom. Tom prilikom praizvest će se djelo - Fantazija čiji je autor student Muzičke akademije Toni Toplan. 

"Nadam se da će u srijedu zaista biti 'fantastično', a za publiku ćemo prije izvedbe Fantastične simfonije pročitati tekst o ovom čuvenom djelu. Inače, imamo običaj da svoje koncerte započnemo čitanjem teksta o djelima koja su na repertoaru jer smatramo da se naša edukativna zadaća ne završava samo sa studentima", istaknuo je Čavlović. 

U sklopu obilježavanja jubileja 9. juna očekuje se premijera mjuzikla Prljavi ples kojeg će izvesti polaznici izbornog predmeta Scenska muzika. Grandiozni finale proslave predstavljat će praizvedba bh. opere Zmaj od Bosne, kompozitora i profesora s Muzičke akademije Asima Horozića, najavljena za mart 2016. 

"Narodno pozorište se na više načina uključilo u ovaj jubilej, prvenstveno kroz pripremu ove opere na koju smo čekali deset godina. Danas su nam zvanično kompozitori uručili partiture i klavirski izvod, što znači da s pripremama krećemo početkom juna", najavila je Gordana Hrenovica, direktorica Narodnog pozorišta u Sarajevu. 

Kompletan prihod od ulaznica za Fantastičnu simfoniju koja je na programu u srijedu 20. maja, bit će upućen u Fond za pomoć studentima Muzičke akademije slabijeg imovinskog stanja. 

"Među našim studentima ima istinskih muzičkih genija koji, nažalost, sebi ne mogu priuštiti pristup literaturi ili odlazak na takmičenja. Kroz ovaj fond koji smo pokrenuli ranijih godina, uspijevamo im pomoći, te tako doprinijeti i afirmaciji i ugledu kako naše akademije, tako i bh. umjetnosti", istaknuo je Čavlović. 

Zato vrijedi kupiti ulaznicu po cijeni od 10, 20 ili 30 KM, jer će taj novac sigurno otići u prave ruke. Kupiti se mogu na blagajni Narodnog pozorišta u Sarajevu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije