Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti slavi 55 godina rada

Radiosarajevo.ba
Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti slavi 55 godina rada
Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine ove godine slavi 55 godina rada i 55. godišnjicu dodjele Nobelove nagrade Ivi Andriću.

Kako smo već pisali, originalni rukopis nagrađenog Andrićevog romana Na Drini ćuprija čuva se u ovom Muzeju kao poklon pisca, što svjedoči o važnosti Muzeja i muzejskih zbirki. Ta priča insprirala je projekt 55 godina Nobelove nagrade Ivi Andriću - 55 godina Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine.

U okviru projekta potpuno je renovirana Galerija Mak, u kojoj će u narednim danima biti postavljena izložba Nedima Mušovića Mostovi kao dio obilježavanja godišnjice. Projekt je, također, omogućio digitalizaciju originalnog izdanja romana Na Drini ćuprija čija će se promocija održati u okviru obilježavanja godišnjice.

Također, renovirana je i proširena stalna postavka muzeja, koja će od sada biti dostupna i strancima s tekstovima na engleskom jeziku, kojima će ujedno biti dostupan i dvojezični audiovodič kroz muzej. Iz Muzeja ističu da su ponosni na to što je dio stalne postavke postala i kratka historija bh. teatra.

Ovo je prvi put nakon rata da Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH značajno ulaže u svoje kapacitete.

Pogledajte cijeli program obilježavanja 55 godina rada Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine:

program_muzejknjizevnosti_55godinarada1.jpg - Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti slavi 55 godina rada

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije