Multimedijalni projekt "Vortex" u Kamernom teatru

Radiosarajevo.ba
Multimedijalni projekt "Vortex" u Kamernom teatru

Projekt Vortex, Belme Bešlić, koristi svjetlosne i zvučne projekcije, elektronsku i akustičnu muziku, animaciju, formu muzičkog teatra i laptop koncert. Svrha je manipulacija percepcije vremena kod slušaoca/gledaoca, korištenjem multidimenzionalnosti i redukcionizma kao neophodnih metoda za kreiranje određenih emocija i impresija. Projekat je struktuiran iz nekoliko dijelova.

U projektu Vortex koristit će se multidimenzionalnost i redukcionizam. “To je manipulacija osjećajem vremena, te kreiranje određenih emocija kod publike. Radi se o prostoru dešavanja, načinu komponovanja, kompozicionim, muzičko-formalnim tehnikama čija implementacija je neophodna da bi krajnji cilj koncepta bio zadovoljen” izjavila je Belma Bešlić.

Belma Bešlić rođena je u Tuzli 1978. godine. Završila je osnovnu i srednju muzičku školu u Tuzli (instrumentalni odsjek/klavir), te umjetnički smjer/klavir na muzičkoj akademiji Franz Liszt u Weimar-u. Diplomira na univerzitetu za muziku i izvedbenu umjetnost Graz (studij kompozicije i teorije muzike), te trenutno radi postidplomski studij iz kompozicije za muzičko pozorište. Belma je dobitnica 13 nagrada na državnim i internacionalnim takmičenjima (klavir, video-produkcija, eksperimentalni muzički video), održala je niz solo, kamernih, te orkestarskih koncerata u bivšoj Jugoslaviji, Austriji, Belgiji, Švedskoj, Njemačkoj, Českoj i Holandiji. Organizovala je premijerna izvođenja kompozicija za solo instrumente, kamerne ansamble i orkestar u Austriji, Bosni i Hercegovini i Albaniji. Član je Udruženja kompozitora Austrije, Udruženja kompozitora Štajerske Andere Saite, te stručne komisije Britanskog vijeća u okviru projekta Kreativne industrije Tuzla (kategorija muzika). Izdala je na desetine radova iz oblasti grafike i teorije muzike, te multimedijalne koncepte. Trenutno radi kao slobodna umjetnica.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije