"Mračne sobe" - prvi bh. horror strip

Radiosarajevo.ba
"Mračne sobe" - prvi bh. horror strip

Promocija kolekcije kratkih stripova održat će se u Mediacentru (Kolodvorska 3) 3. juna u 19:00h.

Kolekcija kratkih stripova pod nazivom Mračne sobe, dvojice sarajevskih autora Maje Pavlovića i Amira Hadžića, kroz simboliku govori o ratnim i postratnim traumama fiktivnih likova objedinjenih u jednom stvorenju koje zapravo priča priče iz svijeta sjenki o smrti, bolesti, nesretnoj ljubavi, grižnji savjesti i ludilu dok iz stripa u strip To mijenja svoj oblik.

Ovih 8 priča čine mozaik kojeg su autori pokušavali sastaviti u zadnjih 15 godina. On u sebi sadrži misterije, prljavštinu i fragmente sjećanja, a sve to leži u mračnim sobama podsvijesti. Ovo je prvi bh. horror strip koji je ugledao svjetlo dana, zahvaljujući Damiru Uzunoviću izdavačkoj kući - knjižari Buybook.

Strip je premijerno predstavljen na festivalu stripa MaFest 4, koji se održao u periodu od 21. do 24. maja u Makarskoj.



Više o samom stripu nam kaže jedan od autora, Majo Pavlović:

Zašto baš mračne sobe? Pa vidite, uvijek ima neprijatnih priča. Historija grada je kao jedna ogromna stara lavkraftovska kućerina puna soba i sobica, tavana i svih mogućih ekscentričnih mjesta za skrivanje... Da ne spominjemo povremeno po neki tajni prolaz ili dva – podrum koji smrdi na vlagu i trulež.

Ako krenemo da istražujemo tu čudnovatu građevinu, pronaći ćemo svakakve stvari. Možda kasnije i zažalimo, ali naći ćemo ih, i kada jedna stvar bude otkrivena, ne možemo se praviti da do toga nije došlo. Neke od tih soba su zaključane ali vjerujte, ključevi ipak postoje...

Hstorija Sarajeva podsjeća nas na tu kuću; pa hajde, recimo, da smo jednog sunčanog julskoga dana šetali nekim poljem, i na sred tog polja spazili ruševnu kuću, koja na prvi pogled djeluje poput obične drvene građevine, a kada se bolje zagledamo, shvatamo da je to upravo ona čudna građevina, koju spomenuh maločas. Odlučimo se da rizikujemo i malo zavirimo. Na verandi (koja bi se svakog trena mogla srušiti) pronalazimo svežanj ključeva. Otvaramo ulazna vrata a unutra svakakvih li zaboravljenih, prašnjavih tajni... pogotovo na tavanu, uh, spopadne me neka jeza kad se samo sjetim tavana. A tajni prolazi? Kroz jedan smo takav prošli i ono što smo zatekli sa druge strane jednostavno je dozivalo i privlačilo nas svojom mističnom aromom: Naš glavni protagonist stajao je na ulazu u podrum i cerekao se. Odmah se ponudio da nam bude vodič kroz mrak. To stvorenje možemo opisati kao androgenu, neljudsku priliku, koja navodeći nas iz sobe u sobu, mijenja svoj oblik... priča nam priče iz svijeta sjenki. Ne znamo da li su to sjećanja ovoga grada ili ipak njegove vizije budućnosti. Androgen, slijep od predugog ležanja u tami, zapravo je samo naša inspiracija, shvatamo to kasnije.
Sve ovo leži dugo vremena u nama. Možda će neko jednoga dana reći: ''Ispoljavate sopstvene frustracije'', a mi bismo rekli: ''Ne, samo krstarimo kroz ovaj mrtvi grad zadnjih petnaest godina, možda i više i sastavljamo prljavi mozaik, kamenčić po kamenčić. Androgeno biće putuje sa nama svo vrijeme, međutim čekalo je pravi trenutak da se otkrije. Ono je zapravo lajtmotiv koji u sebi sadrži sve probleme, misterije, prljavštinu, trulež i fragmente sjećanja. Pomaže nam u pripovijedanju o smrti, bolesti, o savjesti koja nagriza one što griješiše, o ubicama i propalim likovima koji su možda nekada i mogli nešto od života napraviti... Međutim, uživanje droga i alkohola okončalo je njihov put. Skršili su se poput propalog super – junaka, palog anđela i sada tumaraju ulicama avetinjskog grada. Da, ima tu i nesretnih ljubavi, samoubistava i duhova. Pa zaboga, susrećemo to skoro svaki dan. Vampiri vrebaju iza stabala starog drveća i čekaju da zgrabe nekoga prije nego svane zora koja možda ovaj put i neće doći. Hladni prsti grobova strše po parkovima, u susjednoj zgradi sjedi čovjek sa demencijom i bulji u jednu tačku... Možda sve to on samo halucinira. Ovaj strip u biti jeste mozaik kojeg smo sastavljali bez oklijevanja, posmatrajući sve ono što se dešavalo oko nas, sjećajući se rata, mozaik kojeg napokon sastavismo i sada ga, eto predstavljamo.



radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije