Mostar: Održana prva premijera predstave Identitluk

Radiosarajevo.ba
Mostar: Održana prva premijera predstave Identitluk
Foto: Supermarket.ba / Predstava Identitluk premijerno izvedena u Mostaru

Predstava u režiji Tanje Miletić Oručević Identitluk, koja na satiričan način propituje identitete i njihovo plitko shvaćanje u našem društvu, sinoć je premijerno izvedena u prepunoj sali Hrvatskog Narodnog kazališta u Mostaru. Druga premijera održat će se u petak, 20.12. u Narodnom pozorištu Mostar, nakon čega će predstava gostovati i u drugim bosanskohercegovačkim gradovima.

Ovo je četvrti po redu koprodukcijski projekat Narodnog pozorišta i Hrvatskog narodnog kazališta Mostar u kojem je po prvi put učestvovao i Studio za izvedbene umjetnosti. Pokrovitelj projekta je BHRI (Bosnia & Herzegovina Resilience Initiative).

Predstava Identitluk premijerno izvedena u Mostaru - undefined

Foto: Supermarket.ba: Predstava Identitluk premijerno izvedena u Mostaru

"Ovakvi projekti spadaju u svijetle primjere društveno odgovorne saradnje koja doprinosi boljem razumijevanju, pomirenju i povezivanju specifičnosti u zajedničkom mostarskom i bosanskohercegovačkom okviru", poručio je direktor Hrvatskog narodnog kazališta Ivan Vukoja.

Odlična satira o ozbiljnoj temi

U ovom komadu suočavaju se dominantni bosanskohercegovački identiteti u okviru jednog seminara o pomirenju koji se izravno referira na esej Amina Maaloufa U ime identiteta.

Postavlja se konkretno pitanje šta nama u sredinama u kojima živimo znače Maaloufove riječi i ideje te se kroz niz improvizacija pokušava dati odgovor na njih.

Poznati bh. redatelj i direktor Sarajevskog ratnog teatra Aleš Kurt nakon premijere nije krio svoje zadovoljstvo predstavom.

"Prijatno sam iznenađen, a to sam i očekivao. Odlična je predstava, glumci su izvrsni, mnogo je profinjenog crnog humora, a na kraju se događa i grand finale, što je teško za izvesti", istakao je Kurt.

Predstava Identitluk premijerno izvedena u Mostaru - undefined

Foto: Supermarket.ba: Predstava Identitluk premijerno izvedena u Mostaru

Teatrologinja i glumica Maja Lasić te nastavnica na Sveučilištu u Mostaru ističe kako je satira koja se proteže kroz predstavu odlična i tjera čovjeka na smijeh, ali i na postavljanje dubokih pitanja o svim identitetima koji savremenog čovjeka prožimaju.

"Predstava je duhovita, duboka, jako poučna i mislim da će imati dug život. Glumci su uigrani i dobri. Zaista kvalitetan komad", rekla je Lasić.

U predstavi igraju: Ajla Hamzić, Amela Kreso i Fatima Kazazić Obad iz Narodnog pozorišta Mostar; Jelena Kordić Kuret, Ivan Skoko i Ivo Krešić iz Hrvatskog narodnog kazlaišta Mostar, te gostujući glumci Dražen Pavlović i Nedim Malkočević.

Dramaturgija: Dragan Komadina.

Scenografija i kostimografija: Sabina Trnka.

Autor muzike: Husein Oručević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije