Mostar: Javna debata "Metak u čelo"

Radiosarajevo.ba
Mostar: Javna debata "Metak u čelo"


Javna debata Metak u čelo - ili kako nas država ostavlja u mraku održat će se u četvrtak 28.10. (četvrtak), u Mostaru, u 13.00 h u klubu Aleksa (Ljubića 7 - preko puta Hotela Bristol)

Protiv Damira Kaletovića, novinara RTVFBiH, vodi se sudski postupak jer je neovlašteno snimao Ombudsmena za ljudska prava RS-a koji mu poručuje da zaslužuje metak u čelo.

Kada bi se pitao premijer RS-a i pojedine kolege novinari, Mišo Vidović, dopisnik RTVFBiH-a iz Banja Luke, bi trebao da doživi infarkt ili da ga ne bude.

Nenadu Trbiću, novinaru ATV-a iz Banjaluke, bilo je zabranjeno da izvještava iz sjedišta SNSD-a tokom izbora u oktobru 2010. godine.

Prema indeksu slobode medija ''Reportera bez granica'' iz 2009. godine, BiH je zauzela 47. mjesto u svijetu po pitanju slobode medija. Isti izvor naglašava tendenciju pada ovih sloboda.

Kao građani, imamo pravo na informaciju. Novinari su tu da nam to pravo omoguće – vlast ih u tome uporno sprijčava. Ne smije nam se uskratiti pravo da znamo šta se dešava!

O tome u kakvim uslovima rade, šta je potrebno da bi se ojačala sloboda medija, i kako braniti svoje pravo na informaciju, govorit će:

Damir Kaletović, novinar FTV-a
Mišo Vidović, dopisnik FTV-a iz Banjaluke
Nenad Trbić, novinar ATV-a iz Banjaluke
Moderator tribine je Majda Behrem Stojanov, glasnogovornica Centra civilnih inicijativa.

Ulaz je slobodan. Javna debata “Metak u čelo - ili kako nas država ostavlja u mraku” organizuje se u okviru kampanje Medija Manifest – sloboda i odgovornost medija.

http://www.youtube.com/watch?v=1ZkjDgUSbrw

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije