Morgan Freeman dolazi u Sarajevo (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Morgan Freeman dolazi u Sarajevo (VIDEO)
Morgan Freeman

Počasni gost 16. izdanja SFF-a bit će jedan od najznačajnijih američkih glumaca današnjice - oskarovac Morgan Freeman. U čast dolaska ovog glumca, SFF će biti zatvoren gala projekcijom njegovog posljednjeg filma - Invictus (2009.).

U filmu Invictus, reditelja Clinta Eastwooda, Freeman je ostvario ulogu predsjednika Južnoafričke republike Nelsona Mandele koja mu je donijela četvrtu nominaciju za Oscara, te niz drugih značajnih priznanja, ali i izuzetnih kritika. "Freeman kombinuje jednu vrstu manipulativnog šarma, smirenog samopouzdanja, skoro više sile, dovoljnu količinu razigranosti, ali i melankolije, dakle svega onoga što je Mandelu učinilo jednom od najfascinantnijih političkih ličnosti njegovog doba", napisao je The New York Times o filmu.

Ovaj karizmatični glumac prepoznatljivog glasa u svojoj bogatoj karijeri ostvario je blizu stotinu uloga, kako na TV-u tako i na velikom platnu. Uz već spomenuti Invictus, Freeman je najznačajnije uloge odigrao u filmovima Street smart (1987.), Driving Miss Daisy (1989.), The Shawshank Redemption (1994.), koje su mu donijele i nominacije za Oscara, te svakako u Million dollar baby (2004.) za koju je i nagrađen zlatnim kipićem.

Zbog karakterističnog glasa Freeman se često pojavljivao i u ulozi naratora, a 2005. njegov glas mogli smo čuti u čak dva najuspješnija filma te godine - War of the worlds i dokumentarcu nagrađenom Oscarom March of the penguins.

Freemanova kompanija Revelations Entertainment sarađivala je sa brojnim inovativnim filmskim stvaraocima kao što su Brad Silberling, Robert Benton, Stephan Hopkins, Lee Tamahori, Ed Solomon i Mimi Leder. Revelations Entertainment producira filmove koji istovremeno mame i umjetnike i publiku. Povezanost tima sa liderima industrije zabave u kombinaciji sa izuzetnim poznavanjem digitalnih tehnologija privukli su prominentne investitore spremne da podrže projekte kompanije.

Tokom boravka u Sarajevu, Freeman će se susresti sa mladim filmskim profesionalcima iz regije, učesnicima Sarajevo Talent Campusa. Nakon Sarajeva, bit će i specijalni gost festivala Dubrovnik Film Meetings.

http://www.youtube.com/watch?v=mlZTzsC8e4g

 

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije