Montypythonovac Terry Jones podržao film "Kinofil"

Radiosarajevo.ba
Montypythonovac Terry Jones podržao film "Kinofil"

Damir Janeček & Terry Jones (Foto: radiosarajevo.ba)

Motovunski filmski festival je i ove godine plijenio svojom otvorenošću i angažiranošću. Prikazano je preko stotinu filmova, u nekoliko jako dobro osmišljenih programa i angažiranih programa. Jedan od takvih zasigurno je i film Kinofil bh. reditelja i, kako sam za sebe voli reći, Sarajlije Damira Janečeka, koji govori o tužnoj realnosti Sarajeva kao glavnog grada, ali i cijele Bosne i Hercegovine, a bavi se životinjskim pravima, ljudskim pravima, građanskoj šutnji, hrabrosti, ekologijom, sociologijom, itd.

Velimir Ivanišević, Silva Beran Ivanišević, Sanjin Stanić, Ivana Županović i Damir Janeček predstavili su film u prepunoj dvorani kina u Motovunu. "Veliko ohrabrenje nam je bilo upoznati se sa Montypythonovcem Terry Jonesom, britanskim komičarem, glumcem, režiserom, piscem, dokumentaristom. Terry je jako pravičan gospodin bez dlake na jeziku, pa smo se jako brzo razumjeli. Ponio je film sa sobom u UK, razmjenili smo kontakte i ostajemo u kontaktu. Veoma mi je drago što je takva jedna ljudska veličina podržala ovaj film", izjavio je reditelj i scenarist Janeček za RadioSarajevo.

Prilikom predstavljanja filma u Motovunu, Janeček je objasnio da je za njega film svetinja. On je alat koji se mudro mora koristiti. Autori imaju ogromnu odgovornost dok prave filmove. "Dugo sam razmišljao šta raditi za diplomski rad. Nisam želio napraviti kratki film i završiti obavezu vezanu za diplomski film. Jednostavno tako ne razmišljam. Želio sam, unatoč tome što je to linija većeg otpora, prezentirati problem u njegovoj suštini s tim da se psi u filmu individualiziraju, kao i njihovi spasioci. Želio sam tu ljudsku notu. Zato nisam želio da glazba u filmu bude elektronska unatoč njenoj efektnosti. Želio sam da bude organska. Od ovog filma očekujem da zaustavi okrutnost i da bezobraznici budu kažnjeni ", rekao je Janeček.

Film Kinofil trenutno vodi kampanju na svjetskom nivou i polako prikuplja sve veću pažnju javnosti. U Facebook grupi je okupio ljude svih vjera, nacija, boja kože. Solidarnost i empatija ne samo da pomaže psima već i zbližava ljude u njihovoj različitosti.

Vezano:
Damir Nemir Janeček: Kinofil (VIDEO)

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije