Milomir Kovačević Strašni otvara novu izložbu: Louvre noću

V.A.Z.
Milomir Kovačević Strašni otvara novu izložbu: Louvre noću
Milomir Kovačević Strašni / Iz ciklusa Louvre noću

Jedan od najpoznatijih svjetskih muzeja, pariški Louvre, prije nešto više od decenije donio je odluku o produženju radnog vremena do kasnih večernjih sati. 

u svrhu tadašnje promocije ovog programskog iskoraka, poznati bh. umjetnik fotografije Milomir Kovačević Strašni zamoljen je da napravi seriju fotografija muzeja i eksponata u noćnom ambijentu. Tako je nastao ciklus  "Louvre Autrement" (Drugačiji Louvre) koji se sastoji od oko sedamdeset crno-bijelih fotografija u prepoznatljivom stilu našeg umjetnika. 

Fotografije su se koristile u promotivnim aktivnostima muzeja, bile su dio plakata kojima je bio oblijepljen cijeli Louvre, a mogle su se vidjeti i u pariškom metrou.

Bećirović u Švicarskoj: Proruske snage u BiH ugrožavaju mir, učite od Sarajeva - spasite Kijev

Bećirović u Švicarskoj: Proruske snage u BiH ugrožavaju mir, učite od Sarajeva - spasite Kijev

Sada prvi put ove fotografije možemo vidjeti i objedinjene na izložbi "Louvre noću" koja će biti otvorena u sklopu Dana Frankofonije u BiH. 

 

 Iz ciklusa Louvre noću  - undefined

Milomir Kovačević Strašni:  Iz ciklusa Louvre noću

"Fotografije su nastajale u periodu od 2008. do 2010. u vrijeme kada je Louvre uvodio produženo radno vrijeme do 22,00 sata, dva puta sedmično. Trebale su im fotografije koje će prikazati jednu drugu stranu muzeja. 

Grafički dizajneri Hana Zec, te Federico i Fred tada su pozvali mene, smatrajući da mogu da im ponudim nešto drugačije. Pratili su moj rad odranije i znali su da slikam noćni Pariz. Zamisao je bila da se urade fotografije različite od trenda, bez studijskih uslova i savršenog svjetla. 

I tako sam godinu dana odlazio u Louvre u noćnim satima, sam sa svojim aparatom Leica M6. Snimao sam filmom, koristio postojeću rasvjetu i trudio se da eksponatima i prostoru dam jedno novo viđenje", prisjeća se umjetnik Milomir Kovačević Strašni.

 Iz ciklusa Louvre noću  - undefined

Milomir Kovačević Strašni:  Iz ciklusa Louvre noću

"Ovaj posao je bila čista uživancija iako sam mnogo radio. Putovao sam kroz vrijeme. Noću sam snimao, a u jutarnjim satima razvijao filmove kako bih provjerio je li sve u redu. Tražio sam nove uglove posmatranja, igru svjetla i sjena, poigravao se s ekspozicijama. Čak i uposlenici Louvrea nisu mogli prepoznati neke od eksponata jer su na ovim fotografijama dobijale jednu drugačiju dinamiku", kaže nam umjetnik. 

Izložbu "Louvre noću" možete pogledati u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH od utorka 22. marta do srijede 30. marta 2022. Nakon ovoga izložba će putovati u druge gradove, u sklopu obilježavanja Dana frankofonje u BiH, u organizaciji Francuskog instituta BiH. 

 Iz ciklusa Louvre noću  - undefined

Milomir Kovačević Strašni:  Iz ciklusa Louvre noću

Zapisi Milomira Kovačevića o noćnim fotografijama Louvrea

Muzej Louvre sam već prilično dobro poznavao, ne samo iz onoga što sam naučiona kursevima historije umjetnosti koje sam pohađao u Sarajevu, već sam ga redovno posjećivao sa fotoaparatom u periodu 1995.-1996. Stoga sam sa velikim interesovanjem iskoristio ovu priliku da iz drugog ugla, ponovo sagledam radove izložene u Luvru.

Ono što me je posebno zanimalo da, zahvaljujući refleksijama, sjenama i prigušenom svjetlu prostorija, donesem nov način sagledavanja slika, skulptura i predmeta iz različitih perioda.

Imao sam utisak da sam privilegovan svedok jednog drugog života svih ovih portreta, statua i predmeta, života koji je započeo tek kada su se vrata muzeja zatvorila za javnost.

Likovi su mi otkrivali skriveno lice svog postojanja, smješkali su mi se, okretali mi leđa, iznenadio sam ih, plesali su za mene, ljuljali se od radosti ili melanholije, puštali muziku ili drijemali.

Nadam se da sam kroz ovu seriju uspio prenijeti njihove emocije i tako sudjelovati u stvaranju nove, osobnije veze između umjetničkog objekta i njegovog posmatrača. (Milomir Kovačević Strašni u tekstu povodom fotografske zbirke)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije