Sarajevo / Moj bijeg u slobodu: Izložba povodom 17. godišnjice smrti Alije Izetbegovića

16. 10. 2020. u 15:50:00 Anadolija

Shares: 10

U kompleksu "Centra za kulturu Dobrinja - Vila Hadžihalilovića" danas je otvorena izložba likovnih djela pod nazivom "Moj bijeg u slobodu" povodom 17. godišnjice smrti prvog demokratski izabranog predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Izložba je nazvana po istoimenoj međunarodnoj likovnoj koloniji koju Javna ustanova Muzej "Alija Izetbegović" tradicionalno organizuje već sedam godina zaredom u Počitelju u saradnji sa Udruženjem likovnih umjetnika BiH (ULUBIH).

Izložba će javnosti biti dostupna deset radnih dana, sve do 29. oktobra, a ulaz za sve posjetioce je slobodan. Javna ustanova Muzej "Alija Izetbegović" organizira izložbu u saradnji sa Općinom Novi Grad Sarajevo.

U vremenskom periodu od 2013. do 2019. godine, Muzej "Alija Izetbegović" prikupio je značajan broj vrijednih likovnih dijela eminentnih bosanskohercegovačkih i stranih umjetnika od kojih su neka izložena na ovoj izložbi.

Alija Izetbegović bio je prvi predsjednik međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine i vrhovni komandant Armije RBiH tokom agresije na BiH. Rođen je 8. augusta 1925. godine u Bosanskom Šamcu, a umro je 19. oktobra 2003. godine u Sarajevu. Sahranjen je na Šehidskom mezarju "Kovači" u Sarajevu.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (3)