Modul memorije posvećen obilježavanju Dana grada Sarajeva

Radiosarajevo.ba
Modul memorije posvećen obilježavanju Dana grada Sarajeva

Internacionalni teatarski festival MESS ovogodišnju će petu manifestaciju Modul memorije organizirati od 4. do 27. aprila i bit će posvećena obilježavanju 6. aprila, Dana Grada Sarajeva.

Manifestacija će biti otvorena 4. aprila izvedbom predstave Zvijer na Mjesecu reditelja Dine Mustafića u Mostarskom teatru mladih. Reprizne će se izvedbe održati 5. i 6. aprila, saopćeno je iz Pres službe MESS-a.

Modul memorije je program koji je Festival MESS pokrenuo 1996. godine. Bavi se odnosom umjetnosti i memorije s ciljem očuvanja pozitivnih vrijednosti iz perioda opsade Sarajeva, ali i senzibiliziranja građana prema tragedijama drugih ljudi koji i danas stradaju širom svijeta.

U duhu svoje orijentacije, Modul memorije ove će godine najveći dio programa posvetiti Palestini.

Tako će uz fotografsku izložbu Sveta zemlja Zijaha Gafića biti prikazan i dokumentarni film izraelskog reditelja Shai Carmeli Pollaka Billin, ljubavi moja koji istovremeno opisuje zločine nad Palestincima, ali i budi nadu u mogućnost
ponovnog mira i zajedničkog života na tom prostoru.

Tu je i film Dnevnik graditelja Jasmile Žbanić posvećen ponovnoj gradnji Starog mosta u Mostaru, kao i veoma zanimljiva izložba jednog od najznačajnijih bh. ratnih fotografa Rikarda Larme. Riječ je o video prezentaciji fotografija koja će premijerno biti predstavljena u Vijećnici, a potom postavljena i u Galeriji Mak.

Bit će predstavljena i intervencija u prostoru Andreja Đerkovića posvećena stradanju u genocidu koje se događa u Darfuru, te prevod knjige Zovem se Rachel Corrie Alana Rickmana i Katherine Viner.

MESS će u saradnji sa Obala Art Centrom i Fondacijom Kriterion - Sarajevo sav prihod od karata za pomenuti dokumentarac uplatiti djeci žrtvama posljednje agresije i masakra nad Palestincima u Gazi.

Modul memorije je poseban kulturološki projekt Festivala MESS koji je pokrenut 1995. godine, a prvi put realiziran 1996. godine. Pokrenut je s idejom da se pokuša dati odgovor na pitanje - Kako je usred Evrope moguć genocid, razaranje gradova, kulturnog i religioznog nasljeđa?

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije