Modul memorije 2010.: "Srce Jenina" (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Modul memorije 2010.: "Srce Jenina" (VIDEO)
Iz filma Srce Jenina

U okviru Modula memorije 2010., u kinu Meeting Point će se 13. aprila u 19:00h prikazati film Srce Jenina i prezentirati projekat za obnovu kina u Jeninu - Cinema Jenin.

Film potpisuju Leon Geller i Marcus Vetter, a u pitanju je jedan od najpotresnijih, ali i najimpresivnijih dokumentarnih filmova snimljenih 2008. godine. The Heart of Jenin je priča o Ahmed Chatibu, palestinskom dječaku kojeg je ubila izraelska vojska, a čiji je otac Ismail Chatib unatoč tome odlučio da 12 sati nakon tog događaja donira dječije organe za šestero izraelske djece kako bi spasio njihove živote.

"Kao autor dokumentarnih filmova, posjećujem druge zemlje u kojima mi ljudi pričaju svoje priče i otvaraju svoja srca. Zauzvrat, darujem im film, ali ne vjerujem da film sam ima snagu da dugoročno promijeni njihove okolnosti. Obnavljanje kina u Jeninu daje svakome ko je dio projekta da napiše slijedeće poglavlje njihovih života", kaže o filmu reditelj Marcus Vetter.

Reditelj Vetter, Fakhri Hamad i Ismael Khatib zajedno su pokrenuli projekat za obnovu kina u Jeninu Cinema Jenin. Ponovno otvaranje kina u Jeninu ima ogroman dramski potencijal i njegova priča bit će ispričana u formi dokumentarnog filma, koja prati paralelni proces gdje djeca iz izbjegličkog kampa prave film o svojim životita. U isto vrijeme oni učestvuju u ponovnom otvaranju onoga što će postati njihova scena u budućnosti.

Projekat Cinema Jenin predstavit će Nihad Kreševljaković.

http://www.youtube.com/watch?v=wfthxyNLfvM



radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije