Mladi bh. kompozitor Benjamin Ribić predstavio novo savremeno muzičko djelo

0
Radiosarajevo.ba
Mladi bh. kompozitor Benjamin Ribić predstavio novo savremeno muzičko djelo
Foto: Oficijelna fotografija / Benjamin Ribić

Bh. violinist i kompozitor mlađe generacije Benjamin Ribić, predstavio je novo djelo pod nazivom "innerself pt.2" za video, preparirani klavir i traku. 

Ova kompozicija je svojevrsni nastavak umjetničkog ciklusa autora pod nazivom #homoinpraesens, koju izvodi mladi bosanskohercegovački pijanista Adis Ismić. 

Homoinpraesens (lat. Čovjek u sadašnjem vremenu) je multimedijalni
projekat i ciklus u fazi nastanka koji objedinjuje video i zvučnu umjetnost, muziku i performans, a bavi se proučavanjem čovjeka u 21. vijeku pod uticajem savremenog društva kroz sociološki, kulturološki i emocionalni aspekt. Kao polazna tačka ciklusa, glavni pripovjedač jeste sam kompozitor, opisujući svoja stanja i reakcije na savremeno društvo i način života, napisao je autor.

Stigle trešnje - evo koliko iznosi kilogram omiljenog voća mnogih Bosanaca i Hercegovaca

Stigle trešnje - evo koliko iznosi kilogram omiljenog voća mnogih Bosanaca i Hercegovaca

Kompozicija "innerself pt.2, za video, preparirani klavir i traku (2022)" je nastavak prethodne video-art kompozicije u kojoj se, kroz transpoziciju stvara određena dramaturgija stvarnosti/realnosti, prikazujući inserte iz svakodnevnice, te na pomalo sarkastičan i duhovit način predstavlja politiku, nauku, tehnologiju i savremenog čovjeka. Kroz primarni fokus na meditaciju, izvođač kroz meditativan koncept
dionice baziran na elementima sufijskog, budističkog i šamanskog rituala pokušava pobjeći od stvarnosti i misli koje prouzrokuju depresivne i anksiozne napade, tražeći put do stanja kontemplacije i meditacije, stoji u opisu.

Djelo je napisano u periodu od avugusta do novembra 2022., a u decembru je objavljeno od strane prestižnog Universal Editiona u Beču i predstavlja značajno ostvarenje u domenu savremene  bh. umjetničke muzike.

Djelo je premijerno izvedeno u decembru na manifestaciji "Dani Vojina Komadine 2022" u Istočnom Sarajevu.

Benjamin Ribić
Foto: Oficijelna fotografija: Benjamin Ribić

Benjamin Ribić ( Travnik, 19 Juli 2000) je bosanskohergovački violinist i kompozitor, konceptualni umjetnik. Violinu počinje svirati sa 9 godina u Osnovnoj muzičkoj školi Travnik. Po završetku upisuje Srednju muzičku školu u Zenici. Sa 14 godina svirao je u Gewandhaus dvorani u Leipzigu, Njemačka. Kao violinist, usavršavao se na seminarima i masterklasovima kod eminentnih pedagoga i solista: Vladimir Marković (Srbija), Marija Rajković (Srbija), YeonJu Yeong (Južna Koreja), Jovan Bogosavljević (Srbija), Violeta Smailović-Huart (Francuska), Igor Aleksić (Srbija).

Veoma rano, počinje komponovati svoju muziku po uzoru i proučavajući djela violinista/kompozitora kroz historiju. Kao kompozitor, pored primarnog fokusa na doprinos savremenom violinskom repertoaru i izvođačkim tehnikama, piše za različite instrumente i ansamble.

Inspirisan homosapiensom 21. stoljeća ali i duhovnim tematikama, te proučavajući najdublja ljudska osjećanja i stanja uma kroz prizmu sufijske filozofije, gradi jedinstven stil a kritika je njegovu muziku opisala kao ''čistoću i ljepotu rođenu iz jednostavnosti'' i ''krajnje meditativnu i intimnu'' koja kao takva, predstavlja izazov za interpretatora, ali i slušaoca. Njegova prva notna publikacija ''Tri komada za solo violinu'' je objavljena u oktobru 2020. u saradnji sa Zavičajnim muzejom u Travniku.

Njegova djela objavljuje najpoznatija svjetska izdavačka kuća u domenu notnih publikacija, Universal Edition A.G, Wien.
Svira na majstorskoj violini graditelja Bogdana Milankovića (Sarajevo, 1941.) Student je Violine na Muzičkoj Akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu u klasi srbijanskog violiniste i pedagoga, Jovana Bogosavljevića te Kompozicije u klasi Zorana Komadine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije