Misa Ponoćka u sarajevskoj Katedrali

Radiosarajevo.ba
Misa Ponoćka u sarajevskoj Katedrali
/ FOTO:Denis Ruvić/Radiosarajevo.ba

Sveta Božićna misa Ponoćka u Katedrali Presveta Srca Isusova u Sarajevu, okupila je veliki broj vjernika, koji su došli da s drugima i mirom u srcu proslave dolazak djeteta Isusa na zemlju. Misu je predvodio nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

Uz podsjećanje na noć Isusova rođenja nadbiskup  Puljić se osvrnuo na današnjicu.

Puljić je tako podsjetio da su Josip i Marija na naredbu cara Augusta da se provede popis svega svijeta otišli do Betlehema. Danas, kako  kaže Puljić, u BiH još nije izvršen popis stanovništva. A svaka država, rekao je on, osim naše želi znati koliko građana ima.

Sjećajući se svojih susreta sa izbjeglicama Puljić je njihovu situaciju uporedio sa Isusovom, jer se Isus rodio u štalici a potom je bio i prognanik.

Osvrnuo se i na ono dobro a i loše što sa sobom nosi civilizacija.

"Isus Krist je svjetlo. Sin Božiji. Bog se čovjeku približio, postao blizak. Da bi čovjek otvorio se Bogu. Zato ova Sveta noć. Gdje nas poziva: Čovječe koji lutaš,koji tumaraš bez smisla,otvori se Bogu. Bog ti je blizak. Pomiri se s Bogom. Jer je Bog došao donijeti  mir. Al onaj mir koji se nastanjuje u srcu. Savjesti. Kroz praštanje. Pomirenje. Taj isti mir želi da zaživi među nama. Zato njegova blizina želi i nas zbližiti. Zato je Božić dan pomirenja. Tada jedni drugima praštamo. Jer je Bog i  nama oprostio", rekao je između ostalog  Puljić.

On je pozvao vjernike da u svojim srcima pobjede sebičnost, prepoznaju dostojanstvo čovjeka kojeg Bog ljubi. Jer onaj  koji je svjestan da je ljubljen ne može biti izgubljen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije