Miro Purivatra u žiriju Robert Bosch fondacije

Radiosarajevo.ba
Miro Purivatra u žiriju Robert Bosch fondacije

Arhivska fotografija, radiosarajevo.ba

Robert Bosch Stiftung, jedna od najvećih i najznačajnijih njemačkih fondacija koja ulaže u razvoj i promociju kulture, umjetnosti i nauke i u 2010. godini dodijelila je Koprodukcijske nagrade.

Riječ je o nagradama koje se dodjeljuju projektima mladih filmskih stvaralaca iz Njemačke i Jugoistočne Evrope. Cilj ovog projekta Robert Bosch Stiftunga je promocija udruženih filmskih produkcija te poticanje dugoročne saradnje i razvoja evropskog filma.

Na poziv ove ugledne fondacije direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra bio je član žirija koji je odlučio o dobitnicima vrijednih nagrada.

Na konkurs koji je bio objavljen u maju 2009. svoje projekte mogli su prijaviti udruženi produkcioni timovi mladih filmskih stvaralaca iz zemalja Istočne i Jugoistočne Evrope i Njemačke.

Tri nagrade od po 70.000 eura dodijeljene su projektima u kategorijama kratkog, animiranog i dokumentarnog filma, a dobitnici nagrada proglašeni su na svečanoj ceremoniji na goEast Film Festivalu u Wiesbadenu u utorak uveče.

U kategoriji kratkog filma žiri je dodijelio nagradu projektu PANIHIDA (koprodukcija Moldavije i Njemačke) rediteljke Ana-Felicie Scutelnicu i producenta Jonasa Weydemanna.

Nagrada u kategoriji animiranog filma dodijeljena je njemačko-bugarskom projektu FATHER, pet reditelja – Asparuh Petrov (Bugarska), Dim Yagodin (Rusija), Moritz Mayerhofer (Njemačka), Rosita Raleva (Bugarska) i Veljko Popović (Hrvatska) – I pet producenata - Maria Stanisheva (Bugarska), Vanja Andrijević (Hrvatska) i Christian Müller (Njemačka).

Pobjednik u dokumentarnoj kategoriji je kazahstansko-njemački projekat SEATOMORROW rediteljke Katerine Suvorove i producenata Stephans Grobes i Anne Hoffmann.

Inače, Robert Bosch Fondacija jedan je od glavnih partnera Sarajevo Talent Campusa, gdje svake godine, u cilju poticaja saradnje mladih filmskih stvaralaca, gostuje deset mladih producenata iz Njemačke.

sff.ba/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije