Mirjana Karanović: Gluma je za mene život

Radiosarajevo.ba
Mirjana Karanović: Gluma je za mene život
Mirjana Karanović

U završnom danu jubilarnoga 50. internacionalnog festivala MESS glumici Mirjani Karanović uručen je Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra.

U objašnjenju direkcije Festivala navodi se da Mirjanu Karanović mnogi nazivaju "kraljicom balkanske glume". Ističe se da je veliki broj njenih uloga u teatru i na filmu ispisao najljepše stranice ex-jugoslavenskog glumišta, prenosi Fena.

"Njena predanost i posvećenost glumačkoj umjetnosti su inspiracija mnogim mladim glumcima i glumicama, kao i velikom broju reditelja i rediteljica s kojima je radila u svome bogatom umjetničkom životu", stav je Direkcije.

Prilikom dodjele ovog priznanja govorili su kolege, prijatelji - Branko Cvejić, JDP Beograd, glumac Ermin Bravo i direktor Festivala Dino Mustafić.

Cvejić je istakao da je Mirjana Karanović ne samo jedna od najboljih glumica u regiji i šire, nego i da je osoba izuzetnog ljudskog angažmana. "Mirjana Karanović je simbol vremena, svjetlost u pomrčini, umjetnik, rijetka i dragocjena", rekao je Cvejić.

Bravo se prisjetio saradnje s ovom izuzetnom glumicom i čovjekom.

Za direktora festivala i režisera Dinu Mustafića Mirjana Karanović je dragocjenost kao glumica i istovremeno osoba koja je i jaka i hrabra, ali i delikatna, nježna, krhka. Osoba koja zna pokazati stav i koja "ima posebne veze sa Sarajevom", prenosi Fena.

Primajući priznanje za svoj glumački rad, Mirjana Karanović je rekla da je za nju gluma više od toga. "Gluma je moj život. Ponekad bih voljela da živim u komadima u kojima sam igrala. Taj život je nekako iskreniji od života van scene, koji zna da razočara, iznenadi", rekla je.

Dodala je još da je njoj život profesija, a gluma život. "Nekad sam mislila da je to mana. Ali nije. To sam ja. I za tu svoju 'manu' sam dobila nagradu", rekla je Karanović

Predstavom Posljednja Krapova traka, koju je prema tekstu istaknutoga irskog dramatičara i romanopisca Samuela Becketta režirao i interpretirao Robert Wilson, završava ovogodišnje 50. rođendansko izdanje Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

Predstava, koju produkcijski potpisuje nezavisna kompanija Change Performing Arts, bit će izvedena na sceni Narodnog pozorišta.

Wilson, pored režije i interpretacije za ovaj komad, potpisuje i scenografiju te koncept svjetla. Predstava je bazirana na Beckettovom tekstu, pisca koji u svim svojim djelima daje krajnje pesimističnu viziju svijeta i prikazuje život kao igru viših sila u kojoj je čovjek sveden na fiziološko i duhovno vegetiranje, te besmisleno "trajanje" ispunjeno patnjama i uzaludnim iščekivanjem spasa.

U okviru festivala predstavljeno je 35 predstava teatarskih skupina iz 14 zemalja u okviru pet festivalskih programa - Glavni program sa 21 predstavom, Children MESS sa šest predstava, Future MESS sa četiri predstave, Future MESS Student's IYME također sa četiri predstave te OFF MESS.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije