Mirjana Đurđević - dobitnica nagrade Meša Selimović za najboli roman u 2009.

Radiosarajevo.ba
Mirjana Đurđević - dobitnica nagrade Meša Selimović za najboli roman u 2009.

Mirjana Đurđević; Foto: Popboks.com

Beogradska spisateljica Mirjana Đurđević ovogodišnja je laureatkinja prestižne nagrade Meša Selimović, koja pripada najboljem romanu na govornom području Hrvatske, Srbije, Crne Gore i BiH.

Nagrada se dodjeljuje u okviru 10. Međunarodnih književnih susreta Cum Grano Salis, koji se od 02. do 05. septembra održavaju u Tuzli. Ovogodišnji susreti protiču u znaku obilježavanja 100 godina od rođenja Meše Selimovića.

Prošlogodišnji dobitnik nagrade Meša Selimović bio je Bekim Sejranović za svoj debitanstvki roma Nigdje, niotkuda, a ove je godine nominirano pet romana:
- Pjesme divljih ptica, Enesa Karića (BiH),
- Sedam strahova, Selvedina Avdića (BiH, Srbija),
- Tri slike pobede, Zvonka Karanovića (Srbija),
- Understadt, Ivane Šojat Kuči (Hrvatska) i pobjednički
- Kaja, Beograd i dobri Amerikanac, Mirjane Đurđević (Srbija)

Žiri koji je odabrao najbolji roman činili su Miljenko Jergović, Stevan Tontić, Alma Denić Grabić, Zdenko Lešić i Angela Richter.

Kao predsjednik žirija, Jergović je rekao kako smisao nominacija nije da se "kao u Hollywoodu glumci slikaju pred dodjelu nagrade, već da se čitatelji upute u romane. Nominacija je preporuka čitateljima da čitaju ove knjige". Jergović je naglasio da je odluka o najboljem romanu donešena jednoglasno.

Radnja knjige "Kaja, Beograd i dobri Amerikanac" smještena je u vrijeme Kraljevine Jugoslavije, a u njoj se govori o beogradskim budistima. Glavni lik romana je djevojčica mongolskog porijekla Kaja, mala femme fatale.

Načelnik općine Tuzla Jasmin Imamović uručio je nagradu Mirjani Đurđević, koja je tom prilikom rekla da je uzbuđena, presrećna i iznenađena, s obzirom da se preostala četiri nominirana romana bave daleko ozbiljnijim temama nego što se bavi njen roman. "To znači da nam je svima malo bolje" prokomentirala je dobitnica.

Foto: Popboks.com

Mirjana Đurđević je rođena je 1956. u Beogradu, gdje je diplomirala na Građevinskom fakultetu i dugo godina radila u urbanizmu. Radi kao profesorica na Visokoj građevinsko-geodetskoj školi i kao spisateljica. Osim stručnih tekstova, objavila je i: Čas anatomije na građevinskom fakultetu (2001); Treći sektor ili žena sama u tranziciji (2001, 2006, 2009); Ubistvo u Akademiji nauka (2002, 2007); Parking svetog Savatija (2003, 2008); Deda Rankove riblje teorije (2004); Aždajin osmeh (2004); Jacuzzi u liftu (2005); Prvi, drugi, treći čovek (2006, 2008); Čuvari svetinje (2007, 2008), Čim preživim ovaj roman (2008, 2009), te nagrađena - Kaja, Beograd i dobri Amerikanac (2009).

Vezano: Cum Grano Salis - književni praznik u Tuzli

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije