"Ministre Herceg, reciklirajmo ambalažni otpad" (FOTO + VIDEO)

Radiosarajevo.ba
"Ministre Herceg, reciklirajmo ambalažni otpad" (FOTO + VIDEO)

 

Pet_Man, maskota akcije (Foto:radiosarajevo.ba/Denis Ruvić)

Zahvaljujući Eko - akciji, Greenvisionu i CCI-u, građani i građanke Sarajeva danas su mogli prodati prazne plastične boce za 10 feninga po komadu. Akciju zamišljena kao upozorenje bh. vlastima na problem plastičnog otpada pratilo je potpisivanje peticije za sistemsku reciklažu ambalažnog otpada i uspješno simuliranje otkupa plastične ambalaže od građana.

Akcijom Bocu vrati – pa naplati! organizator želi potaknuti reakciju Federalnog ministarstva okoliša i ministra Nevenka Hercega da ispoštuje zakonske odredbe i ispuni obećanje dato u Zenici 11.02.2010., da će "do kraja maja 2010. biti doneseni svi propisi koji uređuju zbrinjavanje ambalažnog otpada u BiH".

Zbog nepostojanja sistemskog rješenja, Bosna i Hercegovina godišnje gubi preko 20 miliona KM. Toliko bi na godišnjem nivou reciklaža donijela entitetskim fondovima za zaštitu okolliša, čime bi se moglo stimulirati i otvaranje nekoliko stotina novih radnih mjesta u ekološkoj djelatnosti.

"Odgovornim smatramo Nevenka Hercega, ministra okoliša i turizma FBiH", kaže Anes Podić, jedan od aktivista koji stoje iza ove akcije:

http://www.youtube.com/watch?v=QCAt7hyoqxA


Aktivista odjeven u kostim napravljen o PET boca nazvan Pet-Man, na slikovit način simbolizira da ćemo, ukoliko se ne donesu traženi zakoni, u bliskoj budućnosti svi biti zatrpani smećem. Kreatorica Pet-Manovog kostima je Gasha, koja je inače i modna urednica portala www.radiosarajevo.ba.



Sa akcije ispred BBI Centra (Foto:radiosarajevo.ba/Denis Ruvić)


Akciju podržao i Predrag Pašić (Foto:radiosarajevo.ba/Denis Ruvić)


Vladalo veliko interesovanje građana (Foto:radiosarajevo.ba/Denis Ruvić)


Potpisivanje peticije na pokretnoj traci (Foto:radiosarajevo.ba/Denis Ruvić)


Vezano: Bocu vrati - pa naplati! (AUDIO)

denis, radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije