Midhat Ajanović: "Karikatura i pokret"

Radiosarajevo.ba
Midhat Ajanović: "Karikatura i pokret"

Mediacentar Sarajevo poziva na prezentaciju Karikatura i pokret koju će Midhat Ajanović održati 23. aprila u 18:00h, u Mediacentru, Kolodvorska 3.

"Prije crtanja uvijek dolazi razumijevanje. Naše ruke ne crtaju ono što vidimo, nego ono što im naše misli zapovjede. Misli pak mogu zapovjediti samo ono što razumijemo. Crtanje je dakle predočavanje onoga sto razumijemo i kako to razumijemo, a ne onoga što vidimo. Informacije dobivene putem čula naša misao prevodi u apstraktne kodove. Da je drugačije, jezik i pismo ne bi mogli postojati."

Polazeći od djela Karikatura i pokret (Hrvatski filmski savez, Zagreb) koje daje pregled najznačajnijih stilova, ostvarenja i autora u historiji animacije i karikature, sa autorom Midhatom Ajanovićem razgovaramo o položaju i sudbini karikature u savremenim medijima – da li karikatura u štampi izumire kao forma, da li dobija neke nove oblike? Koja je (bila) njena osnovna funkcija? Da li je, i na koji način karikatura doprinjela borbi za slobodu izražavanja u medijima? Kada i na koji način se (zlo)ubotrebljavala?

Pored Midhata Ajanovića, učesnici razgovora su i Asaf Džanić, filmolog i Boro Kontić, direktor Mediacentra Sarajevo. Nakon diskusije, slijedi projekcija animiranih filmova po izboru našeg gosta.

Midhat Ajanovic je publicista i predavač filmskih studija. Rođen je u Sarajevu, a živi u Švedskoj od 1994. godine. Autor je pet romana i nekoliko knjiga i eseja o filmu. Također je autor brojnih, nagrađivanih animiranih filmova, stripova i crtanih filmova.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije