Mesnevija, čuveno djelo Dželaludina Rumija, uskoro u novom izdanju

Radiosarajevo.ba
Mesnevija, čuveno djelo Dželaludina Rumija, uskoro u novom izdanju
/ Plakat za promociju
Djelo historijskog značaja Mesnevija, koju je Dželaludin Rumi napisao u 13. stoljeću, doživjet će svoje novo izdanje na bosanskom jeziku.

Povodom nove 1438. hidžretske godine Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka u saradnji s Upravom za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ-a u BiH organizira promociju knjige Mesnevija, autora Dželaludina Rumija.

Mesneviju, autora Dželaludina Rumija,  s perzijskog jezika preveo je i obilnim komentarima obogatio veliki bosanski alim, mesnevihan, šejh hadži Ahmed-ef. Mešić iz Tuzle (1916. - 1994).

Promocija će se održati 27. septembra 2016. u Kongresnoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu s početkom u 19 sati.

O Dželaludinu Rumiju, Mesneviji, šejhu Ahmedu Mešiću i objavljenoj knjizi na promociji će govoriti:

Akademik Rešid Hafizović
prof. dr. Izet Pajević
prof. dr. Ćazim Hadžimejlić
dr. Mubina Moker

Moderatorica će biti dr. Dževada Šuško, saopćeno je iz Rijaseta IZ-a.  

Ovo djelo predstavlja pravu enciklopediju islamske duhovnosti, onakve kakva se njeguje u Bosni i Hercegovini stoljećima. Čovjek ne može a da ne bude zatečen, ne samo veličinom i obimom rukopisa, već i njegovim sadržajem, prostranstvima i dubinama do kojih razotkriva čovjeka kao Božije stvorenje, prirodu, svijet, ljudsku dušu, tajne islama, Božijeg poslanstva, Kur'ana, hadisa, itd., kao i time što se sa svakim ponovnim čitanjem otkrivaju novi slojevi i značenja koja prije toga čitalac nije primjećivao.“                                                            

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije