Međunarodni forum Bosna protiv nepovjerenja i netolerancije

Radiosarajevo.ba
Međunarodni forum Bosna protiv nepovjerenja i netolerancije

Sa pres konferencije (Foto:radiosarajevo.ba/Denis Ruvić)

Danas su u prostorijama Međunarodnog foruma Bosna predstavljena četiri međunarodna programa koje će organizovati u saradnji sa više organizacija iz zemlje i svijeta.

Collegium Bosnae će održati dvodnevni program u Mostaru koji će početi 30. jula 2010. U sklopu ovog programa istraživači iz zemlje i svijeta preispituju mogućnosti određivanja simbola i sadržaja kršćanskih i muslimanskih intelektualnih tradicija koji mogu pomoći otklanjanju nepovjerenja i netolerancije.

Peta međunarodna konferencija Jedinstvo i razlike u Evropi, će se također održati u Mostaru. Program će trajati od 1. do 3. avgusta i rasparavljaće se o pitanjima jedinstva i razlike u Evropi i to oko tri stola: religija, identitet i društvo, uloga univerziteta u novoj Evropi i uslovi suživota.

Međunardni ljetni kamp Mladi i naslijeđe: Ćuprija 2010. će se održati u četiri grada: Stolac, Mostar, Sarajevo i Kotor. Kamp će trajati 20 dana i počinje 2. avgusta. Na ovom kampu će osamdeset mladića i djevojaka biti uključeni u radne obrazovne i rekreacijske aktivnosti multidisciplinarnog programa.

Međunarodni forum Bosna je u saradnji sa više organizacija iz zemlje i svijeta pokrenulo artikuliranje i uspostavljanje međunarodne kuće u kojoj bi bili okupljeni istraživači iz cijele zemlje i svijeta i radili na projektima dijaloga i mirenja u pluralnim društvima. Ovaj projekat se zove House of International dialogue and reconciliation in Stolac (HIDR).

denis,radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije