Međunarodni filmski festival Bridge Fest 2009

Radiosarajevo.ba
Međunarodni filmski festival Bridge Fest 2009

U Istočnom Sarajevu će, u periodu od 7. do 10. maja, biti održan Međunarodni filmski festival Brigde Fest 2009.
Organizatori Brigde Fest 2009 su Grad Istočno Sarajevo sa pripadajućim opštinama, Društvo za civilne aktivnosti Stella i Bridge Fest (Vankuver, Kanada).

Most (engleski- bridge) kao sinonim spajanja ljudi, kultura, kontinenata, jeste festival koji je zamišljen upravo tako; da spaja ljude, kulture, narode, kontinete i premošćuje razlike između istih. Istovremeno, to je prilika da pokažemo svijetu šta i koliko možemo, znamo, umijemo i hoćemo; da promovišemo našu kulturu i kulturni identitet grada, regije, naroda i države; kao i da mladima pružimo priliku da razvijaju svijest u polju kulture.

U takmičarskom programu bit će prikazana 33 filma iz SAD, Španije, Indije, Francuske, Kanade, Urugvaja, Portugalije, Holandije, Njemačke, Poljske, Rusije i to u tri kategorije: dugometražna, kratkometražna i animirana kategorija.

Pored filmskih ostvarenja koje će publika moći vidjeti besplatno na tri lokacije u Istočnom Novom Sarajevu, Palama i na Jahorini, posjetioce očekuje i bogat muzički program i to:

7. maj (četvrtak)
• 21:00h - Grupa Flamingosi odrzaće cjelovečernji koncert na platou ispred Kulturnog centra u Istočnom Sarajevu

9. maj (subota)
• 20:00h - Koncert tamburaša i trubača u Hotelima Vučko, Board i Termag na Jahorini

10. maj (nedjelja)

• 21:00h - Veliki koncert Željka Joksimovića terenima FK Slavija u Istočnom Sarajevu

Propratna aktivnost festivala je i održavanje Radionice za pisanje scenarija i produkciju. Predavači su gosti Bridge Fest 2009 - Gregg Rossen i David Garret, iz Holivuda.

Bridge Fest 2009 poziva studente i sve zainteresovane da učestvuju u edukativnim radionicama za pisanje scenarija i produkciju koje će održati renomirani holivudski scenarista David Garrett i producent Gregg Rossen.

Radionice će se održati u Hotelu Vučko na Jahorini i to:

• Radionica za produkciju 8. maj petak)
9:00 – 17:00h
Predavač: Gregg Rossen - holivudski producent

• Radionica za pisanje scenarija 9. maj (subota)
9:00 – 17:00h
Predavač: David Garret - holivudski scenarista

Svako ima potencijala za odlične ideje. Renomirani scenarista i producent će, tokom radionice, uputiti polaznike u osnove stvaranja filma, od načina kako doći do dobre ideje, do toga kako je realizovati i promovisati drugima.
Polaznici će biti upoznati sa poslovnim, kreativnim i motivacionim izazovima sa kojima se svaki scenarista i producent suočavaju, te vještinama koje zahtjeva holivudski način pisanja scenarija.

Radionica će pomoći početnicima koji se nikada nisu bavili pisanjem scenarija ili produciranjem, ali i onima koji se profesionalno bave time, kako bi savladali tehnike koje su neophodne da bi nastao dobar film. Nakon završetka Radionica, učesnici će dobiti potvrdu o učešću.

Učešće na Edukativnoj radionici je besplatno za sve učesnike, a obezbjeđen je prevoz iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva do Jahorine. Obavezno poznavanje engleskog jezika.

Zainteresovani se mogu prijaviti putem e-maila suzana.kvrgic@yahoo.com te putem web sajta.

Za sva dodatna pitanja na raspolaganju su brojevi telefona 057/318-449; 065/656-277

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije