Međunarodni festival književnosti Bookstan 2022

0
Radiosarajevo.ba
Međunarodni festival književnosti Bookstan 2022
Foto: Buybook / Oficijelni vizual Bookstan 2022

Tema sedmog po redu Međunarodnog festivala književnosti Bookstan Sarajevo nosi naziv Stanje opsade, a program festivala u 2022. godini ima poveznicu s tridesetom godišnjicom od početka opsade Sarajeva 1992. godine.

U fokusu 7. Bookstana su pitanja koja se tiču načina na koji književni kosmos djeluje uslijed društvenog haosa i krize kao stanja opsade života nad umjetnošću.

Izdavačka kuća Buybook je u 2022. objavila novo izdanje zbirke Tajna džema od malina Karima Zaimovića, zbirke koja je tokom godina postala simbol opkoljenog Sarajeva, ali i ratom zahvaćene Bosne i Hercegovine. U duhu Zaimovićevog svjetonazora, kultura sjećanja, obilježavanja i propitivanja opsadnog stanja svijesti odražava se i na sedmo izdanje Bookstana.

Posavski gonič iz BiH proglašen najljepšim na svijetu, za sve je zaslužan dječak Luka

Posavski gonič iz BiH proglašen najljepšim na svijetu, za sve je zaslužan dječak Luka

Bookstan program 2022.godine - undefined

Foto: Buybook: Bookstan program 2022.godine

Kakav je odnos opsadnih poriva života i opsjenarskih poriva književnosti? Da li njene opsesije čine književnost utočištem od života ili i njegovim bojištem? Smatramo da je veoma važno pokrenuti razgovor o naznačenim pitanjima, budući da se u manifestacijama umjetničkih poriva ogleda stav društva o ljudskoj slobodi, jednakosti i dostojanstvu kao njegovim osnovnim vrijednostima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije