Mediacentar: Predavanje "Filmska želja i kino fantazm"

Radiosarajevo.ba
Mediacentar: Predavanje "Filmska želja i kino fantazm"

U organizaciji Mediacentra Sarajevo 9. aprila u 18:00h bit će upriličeno predavanje s nazivom “Filmska želja i kino fantazam”.

Gost predavač je Pavle Levi, Univerzitet Stanford, SAD.

Predavanje Pavla Levia istražuje neke od modaliteta "kina drugim sredstvima", radikalnog tipa kinematografske prakse, koji ne počiva na upotrebi normativne filmske tehnologije.

Nadrealistički foto-kolaži, letrističke "kinematografske seanse" i para-kinematografski eksperimenti Jean-Luc Godarda, poslužit će kao primjeri na kojima će biti analizirane strukturne, estetske i ideološke funkcije želje i fantazma pri realizaciji različitih kino-efekata.


Pavle Levi je vanredni profesor istorije i teorije filma na Katedri za umjetnost i historiju umjetnosti Univerziteta Stanford. Autor je studije Disintegration in Frames: Aesthetics an Ideology in the Yugoslav and Post-Yugoslav Cinema, čiji je prijevod pocetkom 2009. godine objavljen u Biblioteci XX vijek, pod naslovom Raspad Jugoslavije na filmu. Priredio zbornik tekstova Annette Michaelson Filozofska igračka.

Autor je velikog broja eseja o evropskim kinematografijama, avangardnom filmu i psihoanalitičkoj teoriji medija.

Predavanje i diskusija na temu 'Filmska želja i kino fantazam' održava se u okviru programa 'Mediji i demokratija', koji se realizira uz podrsku Office of Public Affairs ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije