Mediacentar: On-line aktivizam

Radiosarajevo.ba
Mediacentar: On-line aktivizam

Internet postaje nezaobilazan u procesu jačanja građanskog aktivizma – od Indymedie, preko aktivističkih web portala, blogova, foruma, do Facebook-a, virtuelni svijet se koristi za širenje informacija, organizovanje kampanja i mobilizaciju ljudi za akciju.

Da li on-line svijet nudi nove mogućnosti za aktivizam, ili se – nakon izvjesnog vremena, pretvara u "virtuelne getoe"? Koliko je Internet uticao na efektivnost građanskog aktivizma? Šta su prednosti, a šta ograničenja on-line aktivizma? Da li i koliko internet može doprinjeti razvoju aktivizma u BiH?

O ovim, i mnogim drugim pitanjima će se u Mediacentru razgovarati sa:
- Arne Hintz, programski direktor Centra za medijske i komunikacijske studije pri Centralno Evropskom Univerzitetu u Budimpešti;
- Lejla Turčilo, magistrica i asistentica na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu;
- Berina Hamzić i Darijan Bilić, aktivisti Udruženja ‘Akcija građana’ iz Sarajeva.

On-line aktivizam – nove metode za nove revolucije organizuje se u okviru programa javnih debata Mediji i demokratija. Program javnih predavanja i debata realizuje se uz podršku Office of Public Affairs ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije