Meeting Point: Maureen Cormack prisustvovala premijeri filma "re:Generacija"

Fena
Meeting Point: Maureen Cormack prisustvovala premijeri filma "re:Generacija"
Priča o deset mladih ambasadora pomirenja USAID-ovog projekta "re:Generacija", koji su u prethodnih godinu dana istraživali međuljudske odnose i zagovarali razumijevanje i pomirenje u BiH, ekranizirana je u dokumentarnom filmu Emira Kapetanovića.

Pored brojnih zvanica, učesnika i partnera projekta, večerašnjoj premijeri u sarajevskom kinu Meeting Point prisustvovala je i ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack. 

"Zahvalni smo svim našim partnerima koji su učestvovali u ovom projketu, Međunarodnom republikanskom institutu, Magacinu Kabare, kao svim pojedincima koji su zajedno radili. Prošlog proljeća sastala sam se i razgovarala sa deset ambasora pomirenja i ono što mogu reći jednostavno je da oni pokazuju posvećenost i opredjeljenost da rade na najtežim pitanjima za ovu zemlju da bi napravili bolju budućnost za sebe i svoje porodice", izjavila je ambasadorica Cormack uoči premijere filma.

Nakon što ovaj film bude prikazan u svih deset gradova iz kojih dolaze ambasadori pomirenja, kako je dodala Cormack, također će biti prikazan i u SAD-u.    

regeneracija_fena_06.jpg - undefined

FOTO: Fena

Dokumentarac govori o generaciji koja je morala otputovati u prošlost svojih roditelja kako bi promijenila svoju budućnost. Na tom putovanju mladi ambasadori pomirenja odlaze u posjete bh. gradovima, razgovaraju sa bivšim vojnicima i žrtvama rata, vjerskim poglavarima i drugima. Uprkos brojnim podjelama, ovaj film je pokazao da se oko jedne činjenice svi jednoglasno slažu, a to je da promjene u BiH jedino mogu pokrenuti mladi.

Reditelj filma "re:Generacija" Emir Kapetanović je kazao da je ovo prvi put da je jedan dokumentarni film okupio predstavnike različitih etničkih skupina u ovolikom broju i omogućio im da razmjene iskustva i mišljenja o sadašnjosti i budućnosti BiH.

"Razumijevanje i pomirenje su jedini put kojim svi odavno žele krenuti", naveo je Kapetanović.  

regeneracija_fena_03.jpg - undefined

FOTO: Fena

Producentica filma Zana Marjanović je kazala da ovaj film ujedno predstavlja umjetnički projket i odgovornost prema društvu. Radi se o filmu o pomirenju, miru  i mladim ljudima koji rade na  promociji zajedništva.    

"Ovaj projekt je velika čast za Međunarodni republikanski institut. Mi smo dugo godina prisutni u BiH radeći programe koje finansira američka vlada, ali ovo je na neki način i za nas nešto novo,  biti involvirani u ovako jedan divan film sa mladim ljudima iz BiH i to je bilo zaista fantastično iskustvo", kazao je direktor Međunarodnog republikanskog instituta u BiH Borislav Spasojević. 

Vlastitim primjerom ambasadori pomirenja stavili su do znanja svim svojim sugrađanima i sunarodnjacima da, pored velikog broja mladih ljudi  koji odlaze iz naše zemlje, postoje i oni koi žele ostati i graditi bolju budućnost za sebe i sva naredna pokoljenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije