Maj u NPS-u: Ljubitelje pozorišne umjetnosti očekuje vrhunski program

Radiosarajevo.ba
Maj u NPS-u: Ljubitelje pozorišne umjetnosti očekuje vrhunski program
Foto: NPS / Repertoar za maj 2018.
Ne propustite priliku da uživate u vrhunskim pozorišnim ostvarenjima koja vas očekuju u mjesecu maju u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Ljubitelje pozorišne umjetnosti u maju očekuje pregršt smijeha, dobrog raspoloženja i bogat program.

U Narodnom pozorištu Sarajevo, četvrtak, 3. maj rezervisan je za jednu od najgledanijih lutkarskih predstava iz Regiona Aladin i čarobna lampa u izvedbi Zagrebačkog kazališta lutaka.

Izvedba ove lutkarske predstave je savršenstvo izvedbe, 3D projekcije, glumačke interpretacije i nadasve sjajne priče vođene originalnom režijom jedne od najboljih rediteljica ex yu prostora Saše Broz. Ovom predstavom bit će otvoren 4. Festivala dječije umjetnosti – FEDU. Predstava počinje u 19:30 sati.

U petak, 4. maja, u 19:30 sati, možete uživati u drugoj reprizi Mozartove opere Čarobna frula koju će za vas izvesti solisti i Hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom će dirigovati Josip Šego. Režiju potpisuje Muhamed Hrustanović.

Priuštite sebi nezaboravnu noć uz Čarobnu frulu, u jednom od najljepših Pozorišta na svijetu. Dopustite da vas čarolija muzike odvede u daleki svijet bajke i uživajte u najljepšim melodijama koje su ikada komponovane. 

Repertoar za maj 2018. - undefinedFoto: NPS / Repertoar za maj 2018.

Pogledajte višestruko nagrađivanu dramu, rađenu prema tekstu Ljubice Ostojić Sve se nekako preživi, osim smrti u režiji Dine Mustafića. Predstava govori o Sarajevu i njegovom ironičnom pogledu na sebe. Predstava će biti izvedena u okviru Dana Kantona Sarajevo u subotu, 5. maja 2018. godine, sa početkom u 19:30 sati. Jedinstvena cijena ulaznice je 5 KM.

Podsjećamo da su Kanton Sarajevo i Narodno pozorište omogućili po 100 besplatnih ulaznica za Operu Čarobna frula i dramu Sve se nekako preživi, osim smrti za naše drage penzionere, koji svoje ulaznice uz kopiju penzionerskog čeka mogu preuzeti na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo koja radi u dva termina od 9 do 11:30 i od 15:30 do 19:30 sati.

U ponedjeljak, 7. maja uživajte u baletnoj bajci Palčica u režiji i koreografiji Nermine Damian, koju će Balet NPS-a, izvesti za svoju publiku u 12 sati. Budite dio baletne bajke. Predstava se također izvodi u okviru Dana Kantona Sarajevo.

U srijedu, 9. maja sa početkom u 19:30 sati, na sceni NPS-a, bit će izvedena komedija Fistik ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitnicama autora Almira Imširevića, rađenu prema motivima drame Juroslava Korenića i Reihana Demirdžića u režiji tvorca pozorišnih hitova Admira Glamočaka. Narednu izvedbu možete pogledati u četvrtak, 17. maja 2018. godine.

Koncertom slavnog Aljoše Jurinića hrvatskog pijaniste, Sarajevske filharmonije i maestra Ive lipanovića, u četvrtak, 10. maja svečano će početi festival 24. Sarajevske večeri muzike - 24. SVEM. Koncert počinje u 20 sati.

U petak, 11. maja u 19:30 sati, očekuje nas izvedba Nušićeve komedije Ožalošćena porodica. Neka vaš izbor bude dolazak u Narodno pozorište Sarajevo, jer dobro raspoloženje je zagarantovano.

Utorak 15. maj rezervišite za posjetu Narodnom pozorištu Sarajevo, jer vas očekuje pregršt smijeha i dobrog raspoloženja. Tu noć sjajna glumačka postava učinit će noć nezaboravnom, jer će za vas izvesti komediju Buba u uhu u režiji Admira Glamočaka. Predstava počinje u 19:30 sati.

Svečano zatvaranje 24. izdanja festivala Sarajevske večeri muzike bit će upriličeno u petak 18. maja 2018. godine u 20 časova, u Narodnom pozorištu u Sarajevu uz vrhunskog ruskog violinistu Sergeja Krylova. Krylov će premijerno nastupiti sa Sarajevskom filharmonijom i maestricom Samrom Gulamović.

U subotu , 19. maja, iskorisite posebnu pogodnost i po jedinstvenoj cijeni ulaznica od 5 KM pogledajte dramu Harisa Pašovića Otkrivanje žene nastalu u koprodukciji East West Centra i Narodnog pozorišta Sarajevo. Predstava počinje u 19:30 sati.

U četvrtak, 24. maja, na maloj sceni NPS-a, EN FACE sa početkom u 19:30 sati, bit će izveden intrigantni komad o Adolfu Hitleru i njegovim ljubavnicama, satkan u dramu Roberta Davida MacDonalda Sastanak na vrhu“ u režiji Ferida Karajice, koju će izvesti vrhunski glumački trojac Ejla Bvčić – Tarakčija, Sanela Pepeljak i Vedran Đekić.

Srijeda 30. maj, donosi nam premijeru Baleta NPS, G.B. Pergolesi STABAT MATER - C.Debussy FAUN u koreografiji Edwarda Cluga, pratnji Sarajevske filharmonije, kojom će dirigovati Aida Jažić.

Prva repriza očekuje nas dan poslije, 31. maja u 19:30 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije