Mahathir počasni građanin Kantona Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Mahathir počasni građanin Kantona Sarajevo
 
Mohammed Mahathir: Pomogli smo BiH koliko smo mogli (Foto: radiosarajevo.ba/Denis Ruvić)

Povelja Počasni građanin Kantona Sarajevo uručena je na današnjoj svečanoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo Mahathiru Mohamadu.

Skupština KS-a još 2008. donijela je odluku kojoj je Mahathir Mohamad, bivši premijer Malezije, postao nosilac povelje Počasni građanin, prenosi Fena.

Zvizdić: Podrška u odbrani Sarajeva


Kako je danas podsjetio predsjedavajući SKS-a Denis Zvizdić nagradu je dobio zbog izuzetnih zasluga u pružanju podrške u pravednoj borbi za odbranu Sarajeva i BiH te u razvijanju odnosa među ljudima različitih nacija, vjere i kulture na načelima demokratičnosti, humanosti i tolerancije.

Zvizdić je kazao u vrijeme kada je bio premijer Malezije ta zemlja doživjela je procvat, siromaštvo je gotovo iskorijenjeno, a socijalni pokazatelji, kao što su životni standard, kupovna moć ili razina pismenosti postaju identični ili slični onima u visoko razvijenim zemljama.

Mahathir Mohamad, ističe Zvizdić, na ispravan i jedini mogući način shvatio je pravednu borbu Sarajeva i BiH u očuvanju svoje slobode, integriteta i suvereniteta, te stvari nazivao pravim imenom "agresija", "genocid", "zločini"...

"Zato je Mahathir Mohamad jedna od najzaslužnijih ličnosti za izuzetnu pomoć i podršku koju je Malezija pružala BiH od prvog dana agresije", kazao je Zvizdić.

Zvizdić i Mahathir (Foto: radiosarajevo.ba/Denis Ruvić)

Mahathir: Strane investicije su ključ


Nakon obraćanja Denis Zvizdić uručio je povelju, a Mahathir Mohamad izrazio je zahvalnost na ukazanoj časti.

"Znao sam za Sarajevo još od studentskih dana, ali nikad nisam ni sanjao da ću ga posjetiti, a kamoli biti njegov počasni građanin", kazao je on obraćajući se prisutnima.

Dodao je da je za vrijeme agresije na BiH Malezija bila mala i slaba zemlja, ali da je činila sve što je u njenoj moći da zaustavi rat.

Izrazio je nadu da će BiH prevazići probleme s kojima se i danas suočava, a da će Malezija pomagati bh. oporavku.

"Malezija je krizu prevazišla zahvaljujući stranim investicijama, a nadam se da će tako i BiH prevazići probleme u kojima je sada", naglasio je Mohamad.

Tun Mahathir bin Mohamad rođen je u Alor Staru, Kedah Malezija 1925. godine. Medicinski fakultet je završio 1953. u Singapuru, a 2003. dobio je najviše civilno priznanje u Maleziji titulu tun. Najveći dio radnog vijeka je posvetio obnašanju visokih političkih funkcija, među kojima i premijerske na kojoj je ostao 22 godine.

Mahathir Mohamad u Sarajevu boravi u povodu održavanja Prve međunarodne investicijske konferencije "Sarajevo Business Forum".

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije