Magdalena festival izbliza

Radiosarajevo.ba
Magdalena festival izbliza

Kao što ste vjerovatno upratili ovih dana na našem portalu, u Mariboru se održao 12. po redu festival kreativne komunikacije za mlade kreativce-Magdalena (Ukoliko za ovaj festival čujete prvi put pročitajte, kratki sažetak ovdje). Godinama slušam o legendarnoj energiji na Magdaleni, o druženju, o kontaktima koji se uspostavljaju, te o workshopovima i predavačima vrijednim zlata. Ali, ono što mi je ama baš svaka osoba koja se vratila sa Magdalene rekla, bilo je: " Na Magadaleni nema spavanja". I tako i bi. Poluzatvorenih očiju (koje krase veliki, crni i podbuhli podočnjaci), ukočene kičme (što od plesanje, što od puta) i sa polufukcionalnim mozgom mogu vam samo reći da je Magdalena zavodljiva i strastvena poput svog imena. Ja sam išla kao novinar, odnosno promatrač koji se vrlo rado uključivao u ponuđene sadržaje. Ipak, koliko god ja na programu zaokružila predavanja ili izložbe koje me zanimaju, ljepota Magdalene leži u njenoj opuštenosti. Kada bih u tri riječi opisala festival rekla bih: geeky-hippy-happy. Nešto od programa se desi, nešto se ne desi, ali ga zamijeni nešto drugo. Možda ponešto i zakasni koji minut ili sat. Ali, nije Magdalena ni vrijeme, ni mjesto gdje se nervirate oko takvih stvari. Možda popijete čašu vina dok čekate, ili ako dolazite iz zemlje gdje nema McDonaldsa, odete na McFlurry. Okruženi ste zanimljivim ljudima, punim kreativne energije, i još se nalazite u bajkovitom gradiću obogaćenim festivalskom energijom. Ipak, Magdalenu organizuje grupa entuzijasta, koji mladim kreativnim snagama u Europi pružaju novu platformu. Zašto bi se iko nervirao?

Pošto sam ja još uvijek puna utisaka i mogla bih tipkati do besvijesti, mislim da je ipak ovu priču najzanimljivje ispričati kroz fotografije.

Put do Slovenije bio je pomalo bolan za sve nas. Ja sam se priključila studentima sa Akademije Likovnih Umjetnosti u Sarajevu. Naime, obećani luksuzni autobus bio je više kao skalamerija sa sjedištima, zbog kojeg smo svi zaradili pokoju deformaciju kičme, ali i bore smijalice. Ako ništa, imali smo najnagodnijeg vozača na svijetu koji je bio voljan stati čim bi se nekome pripiškilo. Samim tim, naš put se malo odužio, ali mi smo našli načina da to brzo zaboravimo.



Naskov dvorec je bio centralna lokacija gdje se nalazio Press office, otvoreni stage za koncerte, "sala" za afterparty dešavanja, te prostori za izložbe i workshopove. Predavanja su se održavala u genijalnoj kino dvorani Udarnik (fotke su malo niže-dok sam stigla na predavanje)



Noćna varijanta



Eh da, Neskov dvorac bio je ukrašen cijelim i parcijalnim plastičnim lutkama, a kasnije se pojavila i jedna živa "lutka" (nastavite sa scrollanjem, svidjeće vam se)Ustvari, Magdalena je skoro pa Marija Magdalena, zamaskirana geek-avošću. Sve te gole plastične lutke, i naivni grudnjaci kao nagrade...Dobili su oni svoje.





Press office






Sve što trebate znati o otvorenju i prvom danu/noći pročitajte ovdje. To je bio trenutak odgovornosti -ja ću stalno da stavljam fotke i pišem šta se dešava. Ipak, obuzela me magdalenska opuštenost i čisti hedonistički pristup proživljavanja i doživljavanja festa. Još bih mogla dodati koju fotografiju radova prijavljenih na Magdalenu, koji su se mogli pogledati u Umjetničkoj Galeriji.
























Prvu polovinu drugog dana provela sam otkrivajući mariborske restorane i kafiće. To je ujedno bio i zadnji put kada sam vidjela sunce.

Simpatični meksički restoran Tacos-hrana za ubijanje mamurluka



Osnovna razlika između slovenačkog i našeg jezika







Nakon šetnje, te povlačenja u hotelsku sobu i objavljivanja onog prvog posta, uputila sam se u galeriju Media Nox gdje je izlagala Samira Kentrić. Izložba pod nazivom Black and White World sastojala se od radova koji su predstavljali socijalno angažiranu misao kroz crno-bijele digitalne slike. Kako kaže umjetnica, inspiracija za ovaj projekat proizašla je iz njenog svakdonevnog posla -ilustrovanja političkih kolumni za dnevne novine. Kada smo došetali do galerije, izložba, za razliku od nas, još uvijek nije pristigla. Ipak, to nije bio razlog da se ne uživa u socijalnoj interkaciji, pogledu i čašici vina.











Stigla je i izložba nakon koliko-treba-da-se-popiju-dvije-čaše-vina.













Drugu noć, zabavljao nas je slovenački reggae ska bend Siti Hlapci. Atmosfera je bila još zagrijanija nego noć prije, što se pokazalo kao pravilo. Super je što festival traje tri dana, jer ni najjači ne bi više opstali.







Još malo pa će ova Marija Magdalena oživjeti...



Chill prije afterpartya



Ove dvije djevojke su se najbolje zabavljale. Inače, ova fotografija nije ispozirana. One ustvari plešu na tim stolicama, ali sam ih slučajno uhvatila u trenutku sinhronizovanog "sunčanja"



Nakon koncerta, uzavreli gosti prebacili su se unutra i plesali/skakali uz zvuke prvo, old school hip hopa, koji je postepeno kulminirao u D&B. Za miksetama je bio Easter Electric Sound System (London, UK) popraćen vj-ingom, naše Edite Gazibare, u tom fahu poznate kao VJ Miss E. Svirka je bila odlična, i mogli smo čuti dobro probrane stvarke koje su mnogi pohranili u arhivu zaborava. Kako bih rekla, we were all busting our moves!



Go Edita!





A onda se desilo ono pojavljivanje prave Marije Magdalene, koje sam spomenula više puta. Naime, prvo sam pomislila da sam pod slučajnim dejstvom neke halucinogene droge, ali se ispostavilo da se radi o klasičnom guerilla upadu. Naime, neko se odlučio našaliti sa organizatorima Magdalene, i dodati im i Mariju u ime. Pobjedničke grudnjake, ova Marija nije nosila na sebi, čak štamanje. Njeno pojavljivanje izazvalo je potpunu konfuziju, crvene obraze (pa čak i bijeg iz prvih redova) čak i onih iskusnih, smijeh, te negodovanje DJ-a koji je u jednom trenutku zaustavio muziku. Ipak naša Marija se nije predala, a i šta je briga kad je bila pod budnim okom svog od-brda-odvaljenog tjelohranitelja, koji je rastjerivao bilo koga sa pitanjima ili sugestijama, uključujući i organizatore.













Marija je onda otišla, a mi smo nastavili sa svojim uobičajenim skakanjem...

Nakon dva dana overloada pozitivnim vibracijama, buđenje (uz kišu koja nikada nije prestala) nakon par sat spavanja bilo je prilično nasilno u svojoj suštini. Nakon doručka dovukla sam se do "centrale", ispila kafu, i uputila se u Kino Udarnik na predavanje Product design-thinking, methodology and practice, mladog srpskog dizajnera Damjana Stankovića. Damjan je višestruki dobitnik prestižne Red Dot Award. U svom predavanju, on je objasnio svoju filozofiju dizajna, odnosno pet principa po kojima oradi. Njegove radove i prezanimljive inovacije možete pogledati na www.relogik.com. Damjan se odnedavno najviše bavi produkt i koncept dizajnom. Sve pristune oborio je sa nogu genijalnom jednostavnošću, kakav je i sam.

Radio Sarajevo na "jutarnjoj" kafi u Naskovom dvorcu



Kino Udarnik



Duh prošlogodišnje pobjednice Ajne Zatrić, još uvijek živi u Mariboru. Bitno ga je primijetiti.



Nakon predavanja, svako je radio šta je htio, ali su svi odvojili vrijeme za sređivanje, jerbo su se u 20.00 časova, u subotu večer, proglašavali pobjednici i dodjeljivale nagrade. Ceremonija se održavala u mariborskom Narodnom Domu.

Studenti iz Sarajeva







Pušačka sekcija











Sarajlije su postigle ogroman uspjeh i osvojili šest nagrada- tri "Zlatna grudnjaka", nagradu za društvenoodgovornu akciju, te specijalna priznanja za "newcomere". Precizne podatke, ko je šta osvojio pogledajte ovdje.

Glavna nagradu festivala dobila je



Ceremonija dodjele, bila je osimšljena kao neki skeč, tako da su i tehnički problemi sa screenom na kojem su trebali biti pokazani pobjednički radovi djelovali kao dio programa. Niko se pretjerano nije nervirao. U suštini ljudi su se smijali cijelo vrijeme. Na pozornici se pojavio niz bizarnih likova koji su čitali imena pobjednika ili uveseljavali publiku. U svakom slučaju, ova ceremonija je bila autentična i potpuno nesvakidašnja. Zaboravite na uštogljenost.







Enisa Bravo, dobitnica Zlatnog Grudnjaka u kategroiji "Cut through"- OUTDOOR, sa radom You can? They can't!



MTV and Dubioza Kolektiv brief award
Vidi Vidi Vidi
Author of the Idea: Haris Jusović, Admir Šljivnjak, Zijah Jusufović



Dobitnica Magdalene- Katarina Zlatec



Sve radove možete pogledati na www.magdalena.org

Nakon dodjele, brzo smo se prebacili u ŠTUK-gdje je zbog kiše bio prebačen koncert Dubioze Kolektiv. Trodnevna euoforija kulminirala je baš tamo. Sve je bilo gotovo. Pobjednici su se radovali, a oni koji nisu osvojili ništa radovali su se u ime svojih prijatelja. Što se Dubiozinog koncerta tiče, ja mogu samo reći da svirke ovog benda u meni bude duboko uspavani patriotizam, kao i post-koncertni DJ set dvojice članova (Brano Jakubović i Vedran Mujagić) pod nazivom Diskobajagi. Zadnjih deset sati na Magdaleni opisala bih kao: pozitivno divljanje, čista energija, skakanje, znoj, plesanje do iznemoglosti, ljubav, sreća, umor sa osmijehom-ma znate onu festivalsku energiju koja gori dok ne sagori u svom kraju, samo da bi se ponovo rodila naredne godine. Nagrada dizajnerima za sve neprospavane noći. Doduše, i ove su bile neprospavane, ali na drugi način.











Afterparty....Znam da sam ušla, skakala, i onda je bio dan....

































I to bi bio kraj oficijenog programa Magdalene 2010. Oporavljanje od iste, prepričavaće se na kafama ili barem facebook chatu.

U svakom slučaju i ako jeste, i ako niste profesionalni dizajner, Magdalena je vrijedna vaših ideja, i ako se potrudite i pošaljete radove bićete nagrađeni. Možda grudnjakom, možda glavnom nagradom, a zasigurno zabavom n, teovim prijateljima i perspektivama. Svako od nas ima ideje, a Magdalena cijeni i želi baš one nove. Pokažite im šta možete!




Gasha, radiosarajevo.ba




















Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije