"Madama Butterfly" na sceni NPS: Spoj opere, butoh plesa, noh drame i dubokih moralnih načela

0
Radiosarajevo.ba
"Madama Butterfly" na sceni NPS: Spoj opere, butoh plesa, noh drame i dubokih moralnih načela
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Madama Butterfly, opera

U subotu, 13. januara 2024. sa početkom u 19:30 sati na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo biti će izvedena opera Madama Butterfly kompozitora Giacoma Puccinija, u režiji Tadije Miletića, uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom će dirigovati maestro Josip Šego.

Dramatična i potresna priča o srazu dva svijeta u kojima bezuslovna ljubav nije bila dovoljna za sreću i miran život, uzburkala je publiku i kritiku već na samom početku i njenoj praizvedbi, ne prestajući očaravati ljubitelje opere sve do danas.

U operi Madama Butterfly uloge će ostvariti: Katarina Kikić-Marić, Amir Saračević, Amila Ravkić, Ileš Bečei, Ivan Šarić, Marko Kalajanović, Jasmin Bašić, Lejla Huseinćehajić, Siniša Markanović, Edin Daši, Josip Katavić, Dajana Šegvić, Zdenka Vaniček, Laura Kozlinger, te članica baletnog ansambla NPS Marijana Marić.

Putin najavio posjetu Kini nekoliko sati prije sastanka Antony Blinkena i predsjednika Xi Jinpinga

Putin najavio posjetu Kini nekoliko sati prije sastanka Antony Blinkena i predsjednika Xi Jinpinga

U predstavi učestvuju solisti i hor Opere Narodnog pozorišta, Balet Narodnog pozorišta, te Sarajevska filharmonija.

"Naš zadatak nije bio samo da poslije trideset godina ponovo postavimo ovo značajno djelo na scenu već da oživimo jedan daleki svet Japana koji kroz duboku i potresnu priču iz gledalaca izvlači svu tugu, radost i strast skrivenu između nota i pokreta. Ovaj nepoznati svijet protkan drevnim pravilima igra ulogu sudbine duboko ukorenjene u ljudsku dušu, osvjetljavajući tamne kutke koje obasjava samo iskra časti.

U ovom spoju opere, butoh plesa, noh drame ali i dubokih moralnih pitanja, trudili smo se da stvorimo čaroliju u kojoj se suze stapaju sa notama, gdje se pokreti pretvaraju u molitvu u želji da ovo djelo postaje više od opere – duhovno putovanje koje treba da ostavi neizbrisiv trag u duši gledaoca, upozoravajući kako izgleda život sa i bez moralnih načela a podsjećajući da smo svi mi, na kraju krajeva, samo protagonisti u sopstvenoj operi života...", izjavio je reditelj opere Madama Butterfly Tadija Miletić.

Jedna od najgledanijih opera ikada izvodi se u Sarajevu: Tadija Miletić o fenomenu Madama Butterfly

Jedna od najgledanijih opera ikada izvodi se u Sarajevu: Tadija Miletić o fenomenu Madama Butterfly

Scenografkinja je Mirna Ler, dok je kostimografska rješenja uradila Vanja Ciraj Džudža.

Radno vrijeme blagajne svakim radnim danom od 9:00 do 15:00 sati.

Na dan izvođenja predstave u dva termina od 9:00-11:30 i 15:30-19:30 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije