Luka Dimić, Tamara Denić i Emina Smajić među laureatima filmskog festivala u Saarbrückenu

0
Sadija Kavgić
Luka Dimić, Tamara Denić i Emina Smajić među laureatima filmskog festivala u Saarbrückenu
Foto: Sadija Kavgić / na festivalu u Saarbrückenu

Za Luku Dimića, glumca porijeklom iz Kiseljaka kod Sarajeva je upravo završeni 44. Filmski festival u njemačkom gradu Saarbrückenu bio veoma uspješan.

Film „Eismayer“ čiji je redatelj Austrijanac David Wagner, u kojem Luka Dimić igra jednu od dvije glavne uloge,  dobio je Nagradu kritike i  Nagradu publike za najbolji igrani film.

Radnja filma snimana je po stvarnim događajima i pokazuje ljubavnu vezu dvojice muškaraca, od kojih je jedan rođen u Sarajevu.

Dragan Bursać: Optuženik za ratne zločine počasni građanin nakaradne Banjaluke!

Dragan Bursać: Optuženik za ratne zločine počasni građanin nakaradne Banjaluke!

"Bilo bi mi veliko zadovoljstvo kada bi nam se pružila prilika da ovaj film predstavimo i sarajevskoj publici“, naglasio je Luka Dimić, koji živi u Berlinu, a glumu je studirao na Filmskom univerzitetu Babelsberg.

Luka Dimić

I režiserka Tamara Denić ima razloga za slavlje povodom festivala filma u Saarbrückenu: njen film „Istina“, koji je sniman u Beogradu i u Njemačkoj dobio je nagradu publike za najbolji srednjemetražni film.

Film "Istina" je posvećen svim ljudima diljem svijeta koji se svojim radom bore za slobodu medijskog izvještavanja. U filmu glavnu ulogu neustrašive fotoreporterke igra Slovenka Nika Rozman, a pored nje su još i Milica Vuksanović, Željko Marović i Elizabeta Đorevska

Tamara Denić, koja je porijeklom iz Banje Luke, završila je studij umjetnosti i multimedije u Minhenu, a trenutno apsolvira filmsku režiju u Hamburgu.

Emina Smajić, porijeklom iz Ključa, posebno se radovala dobrom prijemu ovog filma. Kao producentkinja, na festivalu u Sarbrikenu je organizovala panel na temu Diverzitet u svijetu filma.

Filmski festival Max Ophüls Preis (MOP) u Saarbrückenu je najvažniji festival filmskog naraštaja sa njemačkog govornog područja, a ove godine je nakon dvogodišnje korona pauze ponovo održan u kinima i klubovima širom pokrajine Saarland. Za 18 nagrada u vrijednosti od ukupno 118.500 eura takmičilo se 56 filmova iz Njemačke, Austrije i Švajcarske.

Glavnu nagradu „Max Ophuls Preis“ za najbolji film u vrijednosti od 36.000 eura dobio je film „Alaska“ čiji je režiser Max Gleschinski.

Specijalan gost festivala i ove je godine bio Andréas-Benjamin Seyfert, praunuk slavnog režisera Maxa Ophulsa (“Od Mayerlinga do Sarajeva”, 1940) i unuk Marcela Ophulsa, koji je 1993 u dva navrata boravio u Sarajevu i napravio film o ratnom izvještavanju.

Nagrađeni na festivalu u Saarbrückenu
Foto: Sadija Kavgić: Nagrađeni na festivalu u Saarbrückenu

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije