Ljepota slika, boja, impresija: Otvorena izložba Hibe Mustafić 'Natura est cultura'

0
Fena
Ljepota slika, boja, impresija: Otvorena izložba Hibe Mustafić 'Natura est cultura'
Fena / Izložba slika Hibe Mustafić 'Natura est cultura'

Izložba slika Hibe Mustafić „Natura est cultura“ otvorena je večeras u Sarajevu u galeriji „Mak“ Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti.

To je postavka umjetničkih djela nastalih zadnjih mjeseci povodom Svjetskog dana čišćenja kao doprinos jačanju svijesti o globalnom problemu zagađivanja životne okoline i skretanje pažnje na ljepotu prirode i potrebu da bude očuvana i njegovana u esencijalnom obliku.

"Umjetničko stvaranje kod mene obično počinje od emocije koja prerasta u ideju. Ovog puta je bilo suprotno - kad sam se vraćala s jedne likovne kolonije, prošla sam pored pejzaža koji me oduševio i ostavio bez daha. Bila sam sretna što tako nešto imamo i njegujemo. No, samo par kilometara dalje, vidjela sam veoma ružnu deponiju na jednom našem jezeru i to me skamenilo. Odlučila sam povezati svoju umjetnost i odnos čovjeka prema prirodi", kazala je povodom ove izložbe autorica.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Izložba slika Hibe Mustafić  - undefined

Fena: Izložba slika Hibe Mustafić

Na taj način, dodaje ona, htjela je podsjetiti da priroda čovjeku daje sve, da smo iscrpili njene resurse a zauzvrat ne dajemo ništa već samo uništavamao.

"Nije ni čudo da nam se priroda sad sveti jer sve ove klimatske promjene i prirodne nepogode su direktni rezultat čovjekovog djelovanja. U svojim djelima, na apstraktan način i jakim koloritom, želim istaći ljepotu prirode u njenom izvornom obliku", autoricine su riječi.

Večerašnju izložbu njenih radova otvorio je ljubitelj umjetnosti i posjetilac velikog broja kulturnih događaja u Sarajevu Halid Kuburović.

Na otvorenju je pročitana zabilješka autoricine koleginice iz sarajevske Udruge likovnih umjetnika HKD „Napredak“ Ivane Lukić.

"Ljepota slika, boja, impresija, ali u prvom redu ekspresija koje je Hiba Mustafić nanosila na svoja platna, imaju cilj ujediniti globalnu zajednicu, podići svijest i provesti istinitu promjenu kako bi se postigao i krajnji cilj - čista i zdrava planeta, netaknuta priroda, a na što ukazuje i sama izložba koja kroz pejzaže u različitim tehnikama i formatima ističe svu ljepotu naše majke, naše prirode, kojoj se moramo i trebamo vratiti", navela je između ostalog Lukić.

Izložba radova Hibe Mustafić, dobitnice brojnih priznanja i nagrada za umjetničko stvaralaštvo, bit će otvorena u galeriji „“Mak“ do kraja sedmice.

Mustafić je članica Udruženja likovnih umjetnika „Paleta Ćulhan“ i predsjednica Udruge likovnih umjetnika HKD „Napredak“ Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije