Lešić-Thomas, Berisha i Pedini stručni žiri MESS-a: Odlučivat će o Zlatnim lovorovim vijencima

0
Radiosarajevo.ba
Lešić-Thomas, Berisha i Pedini stručni žiri MESS-a: Odlučivat će o Zlatnim lovorovim vijencima
Foto: MESS / Stručni žiri

Posljednji dan Festivala MESS bit će dodjeljene nagrade najboljim umjetnicima i umjetnicama čija su ostvarenja ostavila najviše traga ne samo kod publike nego i po mišljenju stručnog žirija.

O Zlatnim lovorovim vijencima ove godine odlučuje tročlani žiri iz Bosne i Hercegovine, Kosova i Italije u sastavu dr. Andrea Lešić-Thomas, Fatos Berisha i Giacomo Pedini.

Dr. Andrea Lešić-Thomas studirala je u Beogradu i Londonu. Trenutno predaje književnu teoriju na Odsjeku za komparativnu književnost i informacijske nauke Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, i obnaša ulogu glavne urednice časopisa Novi Izraz. Kroz svoj naučno-istraživački rad se bavi problemom kulturnog pamćenja, kognitivnom poetikom, nemimetičkim romanima i vampirima. Autorica je knjige „Bahtin, Bart, strukturalizam: Književnost kao spoznaja i mogućnost slobode“.

Tim kritike oštri pera ili šta je MESS bez teatarskih kritika

Tim kritike oštri pera ili šta je MESS bez teatarskih kritika

Fatos Berisha je teatarski i filmski reditelj. Obrazovanje je stekao na Fakultetu umjetnosti Univerziteta u Prištini. Suosnivač je Međunarodnog filmskog festivala u Prištini, kao i nezavisne teatarske trupe "Urban teatar Priština". Bio je i direktor Kosovskog filmskog centra, a trenutno radi kao umjetnički direktor Prizrenskog gradskog pozorišta i predavač na AAB Univerzitetu u Prištini. Član je Evropske filmske akademije i Evropskog kulturnog parlamenta.

Giacomo Pedini je umjetnički direktor, teatarski reditelj i dramaturg. Od 2017. do 2019. godine radio je kao dramaturg za teatarsku kuću Emilia Romagna Teatro Fondazione – Teatro Nazionale, gdje se pored umjetničkog rukovođenja bavio i koordiniranjem kulturnih i izdavačkih aktivnosti, obrazovnih materijala i ostalih aktivnosti vezanih za teatarsku produkciju. Objavio je i nekoliko članaka o historiji drame i teatra te knjigu pod nazivom „Sei racconti teatrali“ (Šest teatarskih priča) u kojoj govori o evropskom teatru u 21. stoljeću.

Pored nagrada koje dodjeljuje festivalski žiri, tradicionalno će biti dodjeljene i nagrade medijskih pokrovitelja – Sound of MESS (Radio Sarajevo), Zlatna maska Oslobođenja i Hrabri novi svijet magazina DANI.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije