Lešić-Thomas, Berisha i Pedini stručni žiri MESS-a: Odlučivat će o Zlatnim lovorovim vijencima

0
Radiosarajevo.ba
Lešić-Thomas, Berisha i Pedini stručni žiri MESS-a: Odlučivat će o Zlatnim lovorovim vijencima
Foto: MESS / Stručni žiri

Posljednji dan Festivala MESS bit će dodjeljene nagrade najboljim umjetnicima i umjetnicama čija su ostvarenja ostavila najviše traga ne samo kod publike nego i po mišljenju stručnog žirija.

O Zlatnim lovorovim vijencima ove godine odlučuje tročlani žiri iz Bosne i Hercegovine, Kosova i Italije u sastavu dr. Andrea Lešić-Thomas, Fatos Berisha i Giacomo Pedini.

Dr. Andrea Lešić-Thomas studirala je u Beogradu i Londonu. Trenutno predaje književnu teoriju na Odsjeku za komparativnu književnost i informacijske nauke Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, i obnaša ulogu glavne urednice časopisa Novi Izraz. Kroz svoj naučno-istraživački rad se bavi problemom kulturnog pamćenja, kognitivnom poetikom, nemimetičkim romanima i vampirima. Autorica je knjige „Bahtin, Bart, strukturalizam: Književnost kao spoznaja i mogućnost slobode“.

Krišto iz Brisela: 'Očekujem da BiH konačan datum otvaranja pregovora dobije do kraja godine'

Krišto iz Brisela: 'Očekujem da BiH konačan datum otvaranja pregovora dobije do kraja godine'

Tim kritike oštri pera ili šta je MESS bez teatarskih kritika

Tim kritike oštri pera ili šta je MESS bez teatarskih kritika

Fatos Berisha je teatarski i filmski reditelj. Obrazovanje je stekao na Fakultetu umjetnosti Univerziteta u Prištini. Suosnivač je Međunarodnog filmskog festivala u Prištini, kao i nezavisne teatarske trupe "Urban teatar Priština". Bio je i direktor Kosovskog filmskog centra, a trenutno radi kao umjetnički direktor Prizrenskog gradskog pozorišta i predavač na AAB Univerzitetu u Prištini. Član je Evropske filmske akademije i Evropskog kulturnog parlamenta.

Giacomo Pedini je umjetnički direktor, teatarski reditelj i dramaturg. Od 2017. do 2019. godine radio je kao dramaturg za teatarsku kuću Emilia Romagna Teatro Fondazione – Teatro Nazionale, gdje se pored umjetničkog rukovođenja bavio i koordiniranjem kulturnih i izdavačkih aktivnosti, obrazovnih materijala i ostalih aktivnosti vezanih za teatarsku produkciju. Objavio je i nekoliko članaka o historiji drame i teatra te knjigu pod nazivom „Sei racconti teatrali“ (Šest teatarskih priča) u kojoj govori o evropskom teatru u 21. stoljeću.

Pored nagrada koje dodjeljuje festivalski žiri, tradicionalno će biti dodjeljene i nagrade medijskih pokrovitelja – Sound of MESS (Radio Sarajevo), Zlatna maska Oslobođenja i Hrabri novi svijet magazina DANI.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije