Konkurs za mlade likovne umjetnike

Radiosarajevo.ba
Konkurs za mlade likovne umjetnike

Centar za savremenu umjetnost, Sarajevo, u saradnji s Foundation for Civil Society i Thrust for Mutual Understanding iz New Yorka, osnovao je godišnju nagradu za likovne umjetnike do 35 godina - Zvono.

Naziv nagrade simbolički i vrijednosno označava i njen smisao. Nagrada nosi ime po ličnosti ili umjetničkoj pojavi važnoj za razvoj i historiju moderne/savremene umjetnosti u deset zemalja srednje i jugozapadne Evrope u kojima se nagrada dodjeljuje.

Nagrada za mlade likovne umjetnike BiH dobila je ime po grupi Zvono (Aleksandar Bukvić, Sadko Hadžihasanović, Narcis Kantardžić, Sead Čizmić, Biljana Gavranović i Kemal Hadžić), osnovanoj 1982. godine u Sarajevu. Aktivnost grupe Zvono predstavlja najradikalnije ponašanje na likovnoj sceni Bosne i Hercegovine do početka rata 1992.

Cilj nagrade je pružiti podršku mladim stvaraocima, olakšati im daljnju djelatnost, smještajući ih s položaja marginalne prema središnoj ulozi u društvu, putem stvaranja pozitivnog konteksta oko mladog stvaralaštva, kreativnosti i inovativnosti s kojom bi se društvo moglo i trebalo identificirati.

Kandidati mogu biti likovni umjetnici do 35 godina starosti, državljani BiH. U obzir dolaze djela s područja slikarstva, kiparstva, grafike, crteža, instalacije, fotografije, videa, novih medija i performansa.

Nagrada se dodjeljuje za kvalitet i inovativnost, za umjetnička djela nastala tokom 2008./09.

Žiri će odabrati, između predloženih i na konkurs pristiglih prijava, četiri finalista/finalistkinje koji će biti predstavljeni na zajedničkoj izložbi u Muzeju savremene umjetnosti u Banjoj Luci, gdje će se proglasiti dobitnik/dobitnica
nagrade.

Nagrada Zvono dodjeljuje se jednom umjetniku, a sastoji se od šestonedjeljnog boravka u New Yorku i samostalne izložbe u Sarajevu u Umjetničkoj galeriji BiH, nakon povratka nagrađenog/nagrađene iz SAD-a.

Rok prijave na konkurs je 1. maja.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije