Konjic: Izložba, performans i film povodom godišnjice srebreničkog genocida

Konjic: Izložba, performans i film povodom godišnjice srebreničkog genocida
Velija Hasanbegović / Zbirka 'Potočarske sjene'

Poseban program posvećen obilježavanju sjećanja na genocid počinjen u Srebrenici, održat će se večeras na prostoru stare konjičke čaršije u Konjicu sa početkom u 20 sati i 30 minuta. Na otvorenom prostoru, bit će upriličen čitav niz sadržaja čiji je cilj podsjetiti na genocid počinjen u Srebrenici prije 21 godinu. Pored umjetničkog performasa “Srebreničke duše“ i prikazivanja filma “Marš smrti“ autora Muhameda Mujkića, u organizaciji Centra za kulturu NU Konjic te u suradnji sa Internacionalnim teatarskim festivalom MESS, organizovana će biti i panel diskusija “Kultura sjećanja“ te izložba “Potočarske sjene“ fotografa Velije Hasanbegovića.

 “Cilj ovakvih manifestacija je razvijanje institucionalnog pamćenje uz podršku umjetnosti. Za otvoreni prostor smo se odlučili jer želimo priču učiniti dostupnom  mladima koji nisu doživjeli rat, a o njemu gotovo i nemaju mogućnost učiti kroz formalno obrazovanje“, istakao je Benjamin Mušinović iz Centra za kulturu NU Konjic.

Izložba fotografija "Potočarske sjene" kroz objektiv Velije Hasanbegovića otkriva bol i patnju kroz koju je prošao te još uvijek prolazi narod Podrinja i nakon preživljenog genocida. Riječ je o fotografijama Srebrenice i Memorijalnog centra u Potočarima koje je fotograf bilježio u posljednje tri godine. Kroz četrdeset fotografija, Hasanbegović prikazuje posljedice genocida koji su u julu 1992. počinile srpske snage nad Bošnjacima Srebrenice, zaštićene zone pod kontrolom Ujedinjenih nacija.

U okviru panel diskusije o kulturi i važnosti sjećanja govorit će član kolegija direktora Instituta za nestale Bosne i Hercegovine, Amor Mašović, osnivač i direktor organizacije “Obrazovanje gradi BiH“, general Jovan Divjak, te direktor Internacionalnog teatarskog Festivala MESS i rukovoditelj programa Modul memorije, Nihad Kreševljaković.

Organizatori pozivaju građane i građanke Konjica da prisustvuju ovim programskim sadržajima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije