Koncertni hor Bethel koledža iz SAD-a nastupa u Sarajevu

0
Radiosarajevo.ba
Koncertni hor Bethel koledža iz SAD-a nastupa u Sarajevu
Arhiv / Koncertni hor Bethel koledža iz SAD

Koncertni hor Bethel koledža iz North Newtona u američkom Kanzasu i ove je godine na europskoj turneji.

On će u petak, 3. juna 2022. u crkvi Sv. Ante u Sarajevu u 19.00 sati izvesti cjelovečernji koncert, a na koncertu će kao gost nastupiti i naš hor Pontanima, potvrdio nam je fra Ivo Marković, profesor na Franjevačkoj teologiji Sarajevo i osnivač Interreligijskog hora Pontanima.

Koncertni hor Bethel koledža je prije 16 godina, 2006. godine, gostovao u Sarajevu te izveo zapažen koncert u crkvi Sv. Ante zajedno s Pontanimom sa solidnim medijskim odjekom.

Vlatko Glavaš o Sergeju Barbarezu: "On je rođeni lider, ne treba mu iskustvo da vodi reprezentaciju"

Vlatko Glavaš o Sergeju Barbarezu: "On je rođeni lider, ne treba mu iskustvo da vodi reprezentaciju"

Također, 2012. godine profesor povijesti Mark Janzen gostovao je u BiH na studijskom putovanju sa skupinom studenta s toga Koledža. Svake četvrte godine hor posjećuje Europu, a ovogodišnja turneja ide od Berlina, preko Gdanjska, Krakova i Varšave, Budimpešte, do Sarajeva i Mostara, te završava koncertima u nedjelju i ponedjeljak u samostanu bosanskih franjevaca u Pridvorju u Konavlima i u Dubrovniku u franjevačkoj crkvi.

Na programu Zbor ima izvrsno odabrane i glazbeno zahtjevne suvremene duhovne pjesme.

Bethel College iz North Newtona u Kansasu je specijalizirana visokoškolska ustanova humanističkih znanosti Menonitske crkve u SAD čuvena po otvorenosti suvremenim mirovnim pokretima, međureligijskoj suradnji, rasno je jedan od najraznolikijih univerziteta u Americi, osobito pogodan za siromašne studente – 98% njihovih studenata primaju finansijsku pomoć, ne mali broj studenata s našega područja školovao se na menonitskim učilištima u SAD, osobito u vrijeme rata.

Menoniti su radikalna nenasilna kršćanska zajednica koja je puno pomogla Bosni i Hercegovini u ratu i nakon rata humanitarnom pomoći i mirovnom izobrazbom.

Po duhovnosti i stilu života vrlo su bliski franjevcima pa su s bosanskim franjevcima sarađivali u brojnim projektima. Većina klera tradicionalnih religija, te veliki broj učitelja i sličnih zvanja na čovjeku nakon rata u Bosni i Hercegovini prošli su temeljnu izobrazbu kako susresti nove traumatske potrebe ljudi i kako pomoći i liječiti ih.

Ulaz je slobodan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Najnovije