Koncert: Zaoplan

Radiosarajevo.ba
Koncert: Zaoplan

Zaoplan osnivaju krajem 2007. godine u Sarajevu književnik i kantautor Srđan Žagovac (vokal) i gitarista Arman Garibović, do tad poznatiji kao višestruki državni prvak u sportskom penjanju. Nakon nekoliko izmjena u postavi benda, njegovi stalni članovi postaju Adnan Teskeredžić za bubnjevima, Jasmin Hadžibeganović na basu, te Nihad Sidran na solo gitari.

Radi se o iskusnim muzičarima koji su zanat pekli u drugim sarajevskim bendovima, kao što su Modri Kalif, Masha D Bones, Superbabo Sex Mashine i drugi. Težište benda je bio i ostao zajednički autorski rad na vlastitim pjesmama koje s velikim zadovoljstvom izvode na brojnim koncertnim nastupima diljem Bosne i Hercegovine, gdje su do sada binu dijelili sa bendovima kao što su Ritam Nereda, KUD Idijoti i mnogim drugim. Svoj prepoznatljiv zvuk i pristup pjesmama još uvijek nisu okrunili studijskim albumom, ali ipak je u opticaju nekoliko više ili manje kvalitetnih live snimaka, kao i dva videa nastala u saradnji sa umjetnicima kao što su Aleš Kurt (BH Trash) i Berin Tuzlić (MusicLife).

Sviraju postpankerski noise u najboljoj tradiciji bendova kao što su Danzig, Kyuss, Rammstein, Jesus Lizard, a ne bježe ni od metal uticaja (omiljena Pantera), kao ni od onog klasičnog rocka. Ipak, od svih tih krhotina časne r’n’r prošlosti, Zaoplan stvara jedan mozaik impregniran njihovim vlastitim, originalnim rukopisom, tako da nema riječi o pukom kopiranju nedostižnih uzora.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije